Nieuwsdetox: twee weken géén oorlog voor mij

Nieuwsdetox: twee weken géén oorlog voor mij

Het nieuws. Tot een aantal weken geleden beheerste het mijn hele leven. Tijdens het ontbijt kijk ik naar het journaal, op het toilet lees ik de krant en tijdens een saaie biologieles check ik snel even de nieuwssites. Helaas maakt al dit nieuws mij sinds de oorlog in Oekraïne vooral bang en ongelukkig.

Voor mij de hoogste tijd om eens te kijken of ik wel iets mis als ik niet weet wat er speelt in de wereld. Daarom volgde ik twee weken lang helemaal geen nieuws meer.

Ik moet bekennen dat dit niet de eerste keer is dat ik deze uitdaging aanga. Twee keer eerder heb ik het geprobeerd, maar elke keer won mijn nieuwsgierigheid het van mijn doorzettingsvermogen. Toen ik de laatste tijd nare dromen kreeg over dingen die ik op het journaal zag, besloot ik dat het genoeg was: geen nieuws meer voor mij. En dat was in het begin lastiger dan ik dacht.

Ontwenningsverschijnselen

Zoals met de meeste uitdagingen, is de eerste dag het lastigst. Het begint gelijk 's ochtends al. Ik moet er écht op letten niet onbewust toch met m’n ontbijt op schoot voor de tv te gaan zitten. En tijdens een oersaaie les Engels moet ik mezelf ervan weerhouden om snel even de nieuwssites te checken.

Hoewel de eerste dagen erg wennen zijn en de fear of missing out enorm groot is, zet ik door. Langzaam begint het te wennen, maar toch wis het soms wel lastig.

Geen gas

Een van de lastige dingen van deze uitdaging is dat ik geen idee heb wat er speelt rond de oorlog in Oekraïne. Dit is natuurlijk juist de reden dat ik ermee begonnen ben, maar het maakt het wel lastiger om er op school over mee te praten.

Toen het op school laatst erg koud was, maakte een van mijn klasgenoten de opmerking: "Ze hebben geen gas meer denk ik." Ik snapte het niet helemaal, maar wat bleek: we waren afgesloten van het Russische gas.

Natgeregend

Daarnaast moet ik eraan moeten wennen dat ik zelf moet kijken wat voor weer het wordt. Onbewust ben ik er na al die jaren aan gewend geraakt dat na elk journaal de weersverwachting mij wordt voorgeschoteld. De eerste dagen heb ik geen idee welk weer het die dag zal worden. Op de derde dag van deze uitdaging word ik hiermee geconfronteerd. Onderweg naar huis kom ik in een wolkbreuk terecht en eenmaal thuis ben ik hélemaal doorweekt. Sindsdien let ik er op om elke ochtend op mijn telefoon eerst even het weer te checken voordat ik de deur uit ga.

Ik ben deze uitdaging aangegaan voor twee weken, maar op dit moment volg ik het nieuws nog steeds niet. Ik merkte dat niet alleen de oorlog in Oekraïne mij ongelukkig maakte, maar ook de aanslagen, schandalen, vermissingen en moorden die dagelijks in het journaal voorbijkomen. Daarnaast was het steeds maar weer checken van de nieuwssites, uit angst om iets te missen, vooral een slechte gewoonte geworden die mij afleidde van wat echt belangrijk is.

Toekomst

Zo leidde het checken van de nieuwssites mij regelmatig af tijdens de lessen op school en zat ik in de pauze alleen maar op mijn telefoon om het laatste nieuws te checken. De komende tijd ben ik van plan af en toe een leuk krantenartikel te lezen, maar driftig de nieuwssites checken en alle journaals kijken? Dat nooit meer. 

Lees ook
Zo vergaat het jongeren in Oekraïne tijdens de oorlog

Gepubliceerd op 22 juli 2022
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.