Nieuwe corona-gewoontes: welke zullen we behouden?

Elleboogstoten, anderhalve meter afstand houden en handen wassen als je naar buiten bent geweest. Al deze handelingen zijn inmiddels gewoontes geworden. Bij mij zitten deze regels er zelfs al zo ingebrand dat als ik in een film mensen elkaar een knuffel zie geven, denk: wat doen zij nou? Dat mag helemaal niet! Daarom vroeg ik me af welke gewoontes we zullen blijven aanhouden als corona eindelijk voorbij is.

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, je komt iemand tegen of wordt aan iemand voorgesteld. Je moet elkaar begroeten en dan is het gokken: gaan we zoenen, handen schudden, glimlachen of elkaar een knuffel geven. Wanneer jij besluit een hand te geven maar de ander leunt al naar voren buigt voor drie zoenen, kan dit een erg ongemakkelijke situatie veroorzaken. Nu in deze tijden geen van die begroetingen worden getolereerd, geniet ik ervan om gewoon simpelweg 'hoi' te zeggen of een elleboogstoot te geven als ik iemand tegenkom. Wat mij betreft mag deze gewoonte er dus wel in blijven.

Online les

Nu door deze situatie alle leraren inmiddels overweg kunnen met online lesgeven, zou het mij niks verbazen als ze ook na de coronatijd hier gebruik van zullen blijven maken. Wat betekent dat wij ons tropenrooster of een dagje ijsvrij wel kunnen vergeten. Is het te warm om naar school te komen? Dan wordt zoom weer geïnstalleerd en ben je alsnog onder gezelschap van een ventilator opdrachten aan het maken. Hier zit ik zelf niet echt op te wachten, dus laten we maar hopen dat leraren dit niet lezen. Anders heb ik ze misschien op ideeën gebracht, en dat moeten we natuurlijk niet hebben…

Roze wolk

Sinds we met z’n allen in quarantaine zitten, valt het me op dat als ik naar buiten ga om boodschappen te doen of een rondje te lopen iedereen heel vriendelijk naar elkaar is. Niemand heeft haast of is geïrriteerd. Het lijkt wel alsof iedereen opeens op een roze wolk leeft, terwijl eigenlijk het tegenovergestelde aan de hand is. Het is alsof we allemaal meer respect voor elkaar hebben en samen hier doorheen willen komen. Ik denk dat we deze vriendelijkheid naar elkaar ook als alles weer normaal is goed kunnen gebruiken.

Mute

Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar ik kan eigenlijk niet wachten totdat school weer begint. Toen Rutte een paar weken geleden aankondigde dat de scholen dicht zouden gaan kon ik mijn geluk niet op: niet meer om half 7 opstaan, geen toetsen en lekker eten tijdens de les. Het kan bijna niet beter, dacht ik. maar nu ik niet naar school hoef, besef ik me ook dat school niet alleen maar draait om leren, leren, leren. Het is ook gewoon heel gezellig. Dus als de scholen eenmaal weer beginnen, zal iedereen in de klas massaal gaan kletsen, want we hebben wel wat in te halen met z'n allen. Ik kan je verzekeren dat  de leraar zijn/haar muteknop dan wel zal gaan missen.

Gepubliceerd op 20 april 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.