'Nederlandse scholieren lastig te motiveren'

'Nederlandse scholieren lastig te motiveren'

Door Ivo

'Nederlandse scholieren zijn lastig te motiveren', dat staat te lezen in het Onderwijsverslag 2013/2014, dat woensdag gepubliceerd is door het Ministerie van Onderwijs. Ook worden er minder VWO-diploma's uitgereikt en gaan leerlingen minder vaak verder naar een hoger middelbare schoolniveau, na het behalen van hun diploma.

In het woensdag gepubliceerde rapport staat dat veel leerlingen niet ondermaats presteren, maar er ook niet bovenuit steken. Dat valt voornamelijk te wijten aan de motivatie van de scholieren. Vier op de tien docenten in de onderbouw geven aan dat ze het lastig vinden om hun leerlingen te motiveren. Dat kan onder andere komen door te grote klassen.

Overstap

Ook de overstap van bijvoorbeeld vmbo naar havo lijkt steeds lastiger te worden. Veel scholen hanteren hier inmiddels een selectie voor, waardoor het percentage 'opstromers' afneemt. Daarom kiezen scholieren tegenwoordig vaak liever voor de directe route naar hun vervolgopleiding, dus van vmbo naar mbo en van havo naar hbo.

Toch is er ook goed nieuws: het aantal zittenblijvers neemt af. In het middelbaar beroepsonderwijs halen steeds meer studenten een diploma (79 procent tegenover 72 procent vier jaar eerder), en op de universiteit vallen minder studenten uit en wordt de studieduur korter.

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vinden dat de inspectie goed moet letten op de negatieve effecten van de selectie, zo laten ze aan het ANP weten. Het moet niet té moeilijk worden om van het vmbo naar de havo door te stromen. ''Het onderwijs moet wel toegankelijk blijven voor iedereen, ook voor leerlingen die pas later tot bloei komen en willen overstappen of stapelen."

Genoeg uitdaging?

Blogger Sophie denk dat het doorstroomprobleem voor een deel te verhelpen is door de de uitdaging op de middelbare school te verhogen. "De mogelijkheid om sommige vakken op een hoger niveau te volgen, en een deelcertificaat te halen, zou kunnen bijdragen aan iemands keuze om door te stromen. Als je serieus werkt en kunt laten zien wat je kan, ga jij misschien meer in jezelf geloven, en dan overweeg je zo'n stap sneller."

Zelf doet Sophie havo op het volwassenenonderwijs (VAVO). "Dat vind ik een ontzettend fijn en vrij onderwijssysteem, dat veel mogelijk maakt. Zo zit ik bij sommige vakken bijvoorbeeld met vwo samen. Dat moet ook kunnen op een normale middelbare school. Je zou een speciale klas kunnen maken, of gewoon leerlingen lessen laten volgen bij een klas die er al is."

Gepubliceerd op 15 april 2015
ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.