Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Natuurkunde havo was 'niet onmaakbaar'

Natuurkunde havo was 'niet onmaakbaar'

Donderdag maakten 18.086 havisten het examen natuurkunde, waarbij ze veelal de volle drie uur in de examenzaal zaten. "Bijna iedereen zat er tot het einde", zo vertelt natuurkundedocent Ade Hoekstra. "Maar dat is ook wel normaal bij dit vak. Het examen was pittig, maar niet onmaakbaar."

Dalila Abdelkhalek denkt er iets minder genuanceerd over: zij noemt het examen "een ramp". "Het ging echt heel erg slecht, ik heb zes of zeven vragen niet ingevuld. Twee ervan wist ik echt niet, de rest kon ik niet meer invullen door tijdgebrek." Aan het einde van het examen had ze ook veel stress, omdat ze wist dat ze nog weinig tijd over had. 

Het examen was zo moeilijk vanwege de "vreemd geformuleerde vragen", zegt Dalila. "Dat kan ook aan mij liggen, maar ik vond het echt heel lastig." Ze vertelt dat er een aantal mensen waren met dezelfde problemen als zij, maar dat er ook een paar klasgenoten waren die zeiden dat het "heel makkelijk was". 

Daar waar Dalila in tijdnood kwam, was examenkandidaat Romeo Futselaar juist erg snel klaar. "Ik was als eerste klaar, na zo'n tweeënhalf uur." Hij vond het examen ook best makkelijk. "Soms heb je bij natuurkunde van die sommen waar je veel stappen voor moet maken, maar nu niet. Er kwamen wel andere onderwerpen in voor dan ik verwacht had. We hadden veel geoefend met de hefboomwet, maar die zat er helemaal niet in."

Punten misgelopen

Examenkandidaat Marijn Verkooijen vond het "gemiddeld" gaan. "Ik denk dat ik ongeveer een 6,5 heb gehaald. Een aantal opgaven vond ik echt lastig, dus daar heb ik wel punten misgelopen. Dat kwam bijvoorbeeld door een eenheid die je niet kent of kunt gebruiken, waardoor je meteen heel de vraag niet kunt maken. Dat is zonde."

Klagen gaat Marijn in ieder geval niet. "Het lag niet aan de vragen, het waren gewoon dingen die je moet kennen. Dan ligt het dus niet aan het examen, dus waarom zou je dan klagen?"

Havist Jefferson Yaw Frempong Manson baalde er vooral van dat er weinig vragen waren waarbij je dingen kon "aantonen". "Normaal haal ik mijn toetsen daarmee, maar nu zat er geen eentje bij. Ik keek net even snel op het correctiemodel, maar die antwoorden kwamen niet erg overeen met de mijne helaas."

Gebalanceerd examen

Natuurkundedocent Ade Hoekstra, docent op het Stad en Esch in Meppel, heeft het examen ook gemaakt en vond - in tegenstelling tot kandidaat Romeo - juist dat er veel lange vragen in stonden. "Daar moet je meerdere stappen bij maken, en dat is voor havisten soms nog lastig." 

De docent vond het ook opvallend dat er helemaal niets over het onderwerp 'krachten' in het examen te vinden was. "Dat is een groot onderwerp en hoort er echt wel bij. Er is volgens mij nog nooit een havo-examen natuurkunde geweest waarbij je géén tekening over krachten moest maken." 

Al met al vond hij het een "gebalanceerd examen". "Bijna iedereen zat er tot het einde, maar dat mag ook bij een vak als natuurkunde. Uiteindelijk hoorde ik geen enkele leerling vertellen dat hij of zij het niet af had kunnen maken. Het was pittig, maar niet onmaakbaar. Je hoeft hier niet op te zakken in ieder geval."
 

Niet veel klachten

Het aantal klachten voor het examen is niet erg hoog, zo meldt ook het LAKS. "Er werden wel erg veel vragen over elektriciteit gesteld, dus als je daar moeite mee hebt, ben je wel de dupe. Maar afgezien daarvan was het examen volgens mij redelijk makkelijk."

Sentimentmeter

[sentiment:203]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Gepubliceerd op 12 mei 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.