Naar je achtste school door een spierziekte

Naar je achtste school door een spierziekte

Hidde

Amber (16) wist jarenlang niet wat er met haar aan de hand was: overal had ze onverklaarbare pijn. Zelfs de huisarts wist geen raad. Nu blijkt ze fibromyalgie te hebben, een chronische spierziekte. Een normale schoolcarrière zit er niet in.

De afgelopen negen weken bracht Amber door in een revalidatiecentrum in Rotterdam, waar ze leerde omgaan met haar ziekte. Maar intussen miste ze zoveel lesuren dat ze nu naar haar achtste school gaat, de vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs). "Ik ben nog zo'n vier jaar bezig om mijn havo-diploma te halen. Dat is nog best een lange weg", vertelt Amber.

Opluchting

De schoolcarrière van de Dordrechtenaar is sowieso opmerkelijk te noemen: op 9-jarige leeftijd verhuisde ze namelijk vanuit Almere naar Italië, waar ze een deel van haar basisschooltijd doorbracht en een paar jaar op het gymnasium zat. Ten slotte verhuisde ze anderhalf jaar geleden naar Nederland waar ze nu, vanwege haar taalachterstand, 4 havo doet.

Dat er anderhalf jaar geleden fibromyalgie bij haar werd geconstateerd ervaart ze als een opluchting. "Ja, nu weet ik wat ik heb. Als mensen aan mij vragen wat ik mankeer, kan ik daar nu een antwoord op geven. Ik had namelijk vaak te maken met onbegrip. Mensen konden aan mij niks zien, ik was er vaak niet of kon niet meedoen. Als je zo bekend staat, is dat heel onprettig."

Vavo

Een normale schoolcarriere zit er voor Amber niet in. Foto: Leonie van den EndeIk spreek Amber op de dag dat ze na negen weken wordt ontslagen uit het revalidatiecentrum. "Ik heb gereedschappen gekregen om goed om te kunnen gaan met wat ik heb. Iedere dag fysiotherapie, ergotherapie en praten met psychologen."

Aan de hulp van het revalidatiecentrum heeft ze veel gehad, maar er kleven ook nadelen aan. Amber: "De laatste jaren hebben er aardig ingehakt. Dit is al het derde schooljaar wat ik half mis." Twee dagen eerder heeft ze zich ingeschreven bij een school voor volwassenenonderwijs (vavo) waar het mogelijk is om de laatste twee schooljaren in vier jaar te doen. Voorlopig is ze dus nog wel even bezig.

Tegenslagen

Maar ondanks deze vele tegenslagen laat Amber zich niet uit het veld slaan. "Ik heb mij er bij neergelegd. Ik weet dat ik dit heb, en ik kan er niks aan doen. Dus daar ga ik ook niet over nadenken, want dat heeft geen zin."

Amber op haar slaapkamer. Foto: Leonie van den Ende

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2013? Wat zijn de tien beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Grote Scholieren.com Jaaroverzicht.

Gepubliceerd op 30 december 2013

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.