Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Muse en Abba in havo muziek

Muse en Abba in havo muziek

Door Lisa

1.446 havisten maakten vrijdagochtend het examen muziek. Sommige onderdelen waren makkelijk, maar vooral de inzichtvragen bleken pittig te zijn. 

Het muziekexamen bestaat uit zes blokken, waarin telkens een muziekfragment centraal staat. Er kwam een muziekstuk uit de barok in voor, een Malinees lied, twee stukken klassiek en twee liedjes uit de popmuziek, van Abba en Muse. 

Scholier Linda Smits is niet tevreden over hoe ze het examen gemaakt heeft. "Het ging best slecht. Je moest veel dingen op gehoor doen, zoals een melodie of ritme herkennen. Die melodieën gingen best snel, dus dat vond ik erg lastig."

Voor het eerst via de computer

Het muziekexamen werd vorig jaar nog met behulp van een CD gemaakt, die de muziekfragmenten klassikaal afspeelde. Dit jaar luisterden leerlingen individueel naar de fragmenten via de computer. "Dat was erg handig. Nu kon je het fragment zo vaak terugluisteren als je zelf wilde. De antwoorden moesten we wel gewoon op een papieren antwoordvel schrijven, hoor", legt Linda uit. 

"Ik heb een goed gevoel over het examen muziek. Ik ben niet heel goed in het theoretische deel, maar vandaag ging het prima", vertelt havist Bram van der Sterren. Vooral de afwisseling tussen verschillende muziekstijlen vond hij fijn. "Er was iets van Abba, klassieke muziek en ik vond het prettig om af te sluiten met een lekker nummertje van Muse."

Ritmes noteren

Scholier Dion van der Zee vond het examen 'redelijk makkelijk'. "De fragmenten waren duidelijk. Er werd niet veel naar de theorie gevraagd. Alleen de opdracht waarbij je aan de hand van een fragment een ritme moest noteren, vond ik wel pittig."

Volgens docent Michel Berendsen is dat de opdracht die de meeste leerlingen als het moeilijkst ervaren. "Dit is echt een vaardigheid die je moet beheersen en veel leerlingen blijken het toch erg lastig te vinden." Toch vond hij de moeilijkheidsgraad van het examen 'gemiddeld'. "Het was precies wat je ervan kon verwachten."

Weinig klachten

Scholierenvakbond LAKS merkt dat de examens langzaam ten einde lopen. "Er wordt niet veel geklaagd vandaag, ook niet over muziek", vertelt coördinator Annelotte Lutterman." De teller stond vrijdagmiddag op 21 klachten.

Lees reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 23 mei 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.