Mooiste fiske van 't joar: springen nondeju!

Als geboren en getogen Brabander gaat mijn hart sneller kloppen van het woord 'carnaval'. Waar ik in oktober al uit begin te kijken naar 11/11, gaat het meteen na de feestdagen al kriebelen omdat carnaval steeds dichterbij komt. 's-Hertogenbosch ligt voor mij op een half uurtje fietsen en omdat ik er ook op school zit, vier ik dit fiske natúúrlijk in de metropool van het carnaval: Oeteldonk

Al zo lang ik me kan herinneren vier ik carnaval. Laatst heb ik foto’s teruggekeken van twee-jarige Inze verkleed als bijtje. Op de basisschool ben ik onder andere als minion, smurf, piraat en banaan op de carnavalsviering verschenen. Sinds ik in Den Bosch op de middelbare school zit, heb ik mijn verkleedoutfit omgewisseld voor een Oeteldonkse kiel. Het is namelijk écht traditie om een jasje te hebben dat je elke carnaval draagt. Dat jasje kun je versieren met lintjes, glitters, steentjes, maar het belangrijkste: emblemen. 

Veurpruuve

De voorbereiding voor carnaval begint al weken van tevoren. Met vriendinnen gaan we gezellig de stad in, op zoek naar nieuwe aanwinsten voor ons jasje. Elk jaar koop ik een (paar) nieuwe emblemen, zodat mijn jasje steeds een beetje voller raakt. Op die manier zitten er een hoop herinneringen op het jasje. Met de nieuwe decoratiestukken breng ik een bezoekje aan mijn oma, om met mijn allerliefste glimlach te vragen of ze (net als voorgaande jaren) de nieuwe emblemen op mijn jasje wil naaien. 

De weken voor carnaval bestaan veelal uit het beluisteren van carnavalsmuziek 'om alvast in de sfeer te komen' en driemaal daags te benadrukken 'hoeveel zin ik er in heb'. Officieel begint carnaval pas op zondag, maar als fanatiekeling verschijn ik donderdag op school al in m'n jasje, om meteen daarna de stad in te gaan. De hele stad is rood-wit-geel versierd en er hangt een vrolijke sfeer. De muziek klinkt door de straten en iedereen zingt en danst mee. De optocht trekt door de stad en iedereen bewondert de prachtige wagens. 

Himmel los!

In de avond eten mijn vriendinnen en ik graag met z’n allen, voordat we de stad onveilig gaan maken. Eenmaal op de parade aangekomen, een plein vol kroegen, breekt de stress wel vaak uit. Het liefst willen we naar de Silva, maar omdat die tent 18+ is en de bewaker onvoorspelbaar, is het toch altijd spannend. Strak voor ons uitkijkend, tussen een groep oudere mensen proberen we mee binnen te komen. Mochten we er toch uitgepikt worden, verlaten we vriendelijk de rij om een paar minuten later met een andere groep (en een andere hairstyle) toch binnen te komen. 

Eenmaal binnen dansen en zingen we de hele nacht door. Genietend van de heerlijke, gezellige sfeer. Omdat iedereen een Oeteldonkse kiel, jasje, sjaal of tenminste iets rood-wit-geels draagt, heerst er eenheid en is iedereen 'gelijk'. Carnaval is het gezelligste feest van het jaar en mocht je het helaas nog niet ervaren hebben, nodig ik je van harte uit om dit jaar tijdens carnaval een bezoekje te brengen aan het zonnige zuiden van ons kikkerlandje! Alaaf!

Gepubliceerd op 21 februari 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Kyaro

Kyaro

Wat betekent de titel?
Ik kan namelijk niet zo goed Duits verstaan.

5 maanden geleden