Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Minder tussenjaren door leenstelsel

Minder tussenjaren door leenstelsel

Door Merel

Wij voorspelden het jaren geleden al, maar het blijkt nu ook echt waar: veel scholieren hebben vorig jaar een tussenjaar schieten vanwege het nieuwe leenstelsel. In het schooljaar 2014-2015, het laatste jaar dat er nog studiefinanciering was, gingen in verhouding meer scholieren meteen na hun eindexamen naar een hogeschool of universiteit.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al dit soort gegevens bijhoudt, bekend gemaakt

Duur grapje

Een jaar reizen, werken, of iets compleet anders doen: daar zijn veel scholieren wel even aan toe na die ellenlange middelbare. Als je echter in 2014 eindexamen deed, werd dat een duur grapje. Vanaf 2015 werd de studiefinanciering (vaak liefkozend 'stufi' genoemd) namelijk afgeschaft, wat betekende dat als je nog in 2014 begon met studeren, je duizenden gratis euries kreeg.

Veel scholieren kozen dus eieren voor hun geld, en schreven zich meteen in bij een studie, in plaats van er even tussenuit te piepen.

Toekomst

Voor alle middelbare scholieren van nu is studiefinanciering helaas niet meer dan een droom, en het maakt dus ook niet meer uit of je nu wel of niet een tussenjaar neemt. Het CBS verwacht dan ook dat het aantal scholieren met een tussenjaar dit jaar weer zal stijgen.

Kortom: je kunt gerust vast vliegtickets boeken (én oefenexamens gaan maken)...

Gepubliceerd op 12 januari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.