Mijn niet-zo-soepele coronatest

Ook ik moest eraan geloven: in de kerstvakantie heb ik een coronatest gedaan. Dat ging alleen iets minder soepel dan ik had gehoopt. Dat begon al bij het maken van een afspraak...

Ik: Goedemorgen, Ik wil graag weten of ik een testafspraak moet maken. Ik heb namelijk geen klachten, maar gisteren kreeg ik van de coronamelder een notificatie dat ik zeven dagen geleden in contact ben geweest met een besmet persoon. Moet ik me laten testen?

GGD: Ben je in contact geweest met iemand die corona heeft?

Ik: Aangezien ik een melding heb gekregen: ja.

GGD: Maar ben je ook voor langer dan 15 minuten dicht in de buurt geweest bij een besmet persoon?

Ik: Ik neem aan van wel, want ik heb een melding gekregen van de coronamelder.

GGD: Maar je hebt geen klachten?

Ik: Nee…

GGD: Wanneer vond het contact plaats?

Ik: Zoals ik zei: zeven dagen geleden. Daarom bel ik met de vraag: moet ik me laten testen?

GGD: (Lange stilte) Tja… ehhm… dat is uw eigen keuze.

Ik: Dat snap ik, maar wat adviseert de GGD in zo'n geval?

GGD: Of u zich laat testen is uw eigen verantwoordelijkheid.

Ik: Dan maak ik maar een afspraak. Denk ik? Moet ik thuisblijven tot de uitslag van de test? Ik ben 17 jaar.

GGD: Er staat toch informatie in de corona-app?

Ik: Klopt, maar ik vond het nogal verwarrend.

GGD: Ik adviseer u om die informatie door te lezen. Hier kan ik geen antwoord op geven.

----- Na het maken van de afspraak -----

GGD: Tot de uitslag van de test moet u thuisblijven. 

Ik: Dus ik moet wél thuisblijven, ook al ben ik minderjarig en heb ik geen klachten?

GGD: Ehmm, meestal geldt dat je moet thuisblijven? U kan kijken op de site van de Rijksoverheid of het volgende nummer bellen: (….).

----

Als ik een stripfiguur zou zijn, dan zouden er vraagtekens rond mijn hoofd dansen tijdens dit gesprek. Het klonk alsof de telefoniste nét uit haar bed was komen rollen.

De test zelf

Die avond had ik de test. Gekleurde lichtjes fleurden de teststraat op, een kerstboom gaf de autogarage een huiselijk gevoel en uit de boxen schalde kerstmuziek. Wie niet beter wist, zou denken dat we in de rij voor de wasstraat stonden. De spanning die ik onderweg had opgebouwd verdween als een virusdeeltje voor de handalcohol.

Zo moeizaam als het telefoongesprek ging, zo soepel verliep de test. "Je krijgt de uitslag via een QR-code. En niet naar buiten voor je de uitslag weet, hè", drukte de testmeneer me op het hart. 

De uitslag

Tijdens de online geschiedenisles kreeg ik een melding van drie gemiste oproepen van de GGD - ik verwachtte de uitslag te krijgen via de QR-code, niet via de telefoon. De rest van de les ging in een waas aan me voorbij. Het kwam niet in me op om mijn uitslag online te bekijken. Nee, in plaats daarvan googlede ik: Is de uitslag altijd positief als de GGD belt?

Op Rijksoverheid.nl vond ik het alarmerende kopje: 'Bij corona altijd telefonisch bericht'. Verder kwam ik niet, want daarna heb ik twintig minuten lang als verlamd naar mijn telefoon gestaard. Pas toen ik een beetje was bijgekomen van de schrik, kreeg ik het geniale idee om alsnog via de QR- code mijn uitslag te checken. Die was negatief. Pfoee….

Toch nog gebeld

De GGD belde alsnog. Deze keer klonk de telefoniste een stuk wakkerder. Aan het einde van het gesprek besloot ik te vragen of je thuis moet blijven als minderjarige, zonder klachten, maar mét een melding van de coronamelder. Ik wist inmiddels al via internet het antwoord: nee. Toch leek het me, aangezien haar collega het niet wist, verstandig om nog een keer te vragen. Ook zij wist het niet. Maar ze liet me achter met de hoopvolle woorden: "Dit ga ik intern aankaarten bij mijn collega’s."

Nu heb ik heel sterk de neiging om onder een valse naam nog een keer naar de GGD te bellen om te controleren of het inderdaad 'intern is aangekaart'. Toch doe ik het niet. Niet alleen omdat het niet moreel verantwoord is om de drukke medewerkers lastig te vallen, maar ook omdat ik voorlopig wel genoeg contact heb gehad met de GGD. Hopelijk hoef ik me nóóit meer te laten testen. En áls het nodig is, hoop ik een blog te kunnen schrijven met de titel: 'Mijn best-wel-soepele coronatest'.

Gepubliceerd op 21 januari 2021
ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Hessel

Hessel

Uhm ik heb alle antwoorden op de vragen die je had

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden

Je kan ook een beetje zelf googelen en niet alles voor je te laten doen. En alleen al het idee dat je onder een valse naam gaat terug bellen XD

Wel en bedankje dat je me hebt vermaakt met je blog.

1 maand geleden

Alex

Alex

bij mij ging het een stuk makkelijker: bellen voor een afspraak, na 2 dagen testen, thuisblijven tot ik gebeld werd met de uitslag (gelukkig negatief)

2 weken geleden