Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Mijn haat-liefderelatie met TikTok

Mijn haat-liefderelatie met TikTok

Door Fay

Er wordt altijd gezegd dat verveling goed voor je is, dat je er creatiever van zou worden. Nou, ik ben er tijdens deze quarantaine achter gekomen dat dit niet voor mij geldt. Ik ben niet de grootste fan van verveling en ik durf te wedden dat een groot deel van jullie dat ook niet is. Dus het komt mij maar al te goed uit dat er een erg verslavend middel is bedacht om verveling tegen te gaan. Namelijk: TikTok.

Ik denk dat ik in de afgelopen weken TikTok minimaal 10 keer gedownload en weer verwijderd heb. Elke keer vind ik een andere reden waarom ik deze app absoluut niet op mijn telefoon moet hebben, maar twee dagen later ga ik toch weer naar de App Store om het te downloaden. 

Als ik dan begin met scrollen op TikTok denk ik na een halfuurtje: 'Waar zit ik in hemelsnaam naar te kijken?!', maar TikTok maakt het mij verrassend moeilijk om te stoppen. Voornamelijk omdat het nooit stopt. Is het ene filmpje afgelopen, dan begint direct het volgende. En ook al denk ik bij de meeste 'waar slaat dit op?', zitten er zeker ook leuke tussen, en daar blijf ik naar op zoek. Ik kan je verzekeren: hierdoor is mijn schermtijd in een mum van tijd gigantisch omhoog gegaan. Dit is ook een van de redenen dat ik zo vaak besluit om de app toch maar te verwijderen.

Afgeluisterd?

Een andere reden dat TikTok maximaal 3 dagen op mijn beginscherm te vinden is, komt door privacy. Iedereen die een smartphone bezit, weet dat je met het downloaden van veel apps meteen een stukje privacy inlevert. Je zou dus denken dat ik er inmiddels wel aan gewend zou zijn, dat als ik met iemand praat over welke schoenen ik wil kopen, een paar uur later mijn Instagram vol staat met advertenties van Adidas, Nike of Converse.

Maar toch schrik ik er elke keer weer van. Ditzelfde heb ik met TikTok: Ik ben laatst begonnen met het kijken van een serie (Tip! The Marvelous Mrs Maisel) en meteen daarna stond TikTok vol met scènes uit die serie. Dit kan geen toeval zijn… Ik vermoed dat alle social media platformen een bondje hebben gesloten om informatie met elkaar te delen over hun gebruikers. Best wel creepy eigenlijk. 

Om die reden heb ik geen account aangemaakt, ik kan dus zelf geen TikTok maken of opslaan, omdat ik in mijn hoofd heb dat ze dan nog meer informatie van je bewaren. Dit zou mij eigenlijk niet in de weg moeten staan, want ik heb niks te verbergen, in elk geval niet dat ik weet. Dus misschien moet ik mezelf over mijn 'angst' heen zetten en gewoon weer naar de App Store gaan en heel stoer een TikTok account aanmaken, wie weet word ik ooit nog TikTok-famous. 

P.S. Vier dagen nadat ik deze tekst schreef heb ik de app weer verwijderd, ben ik toch niet zo stoer als ik dacht. 

Gepubliceerd op 10 juni 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

wtf

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.