Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Mijn eerste autorijles

Mijn eerste autorijles

Door Rixt

Al maanden keek ik ernaar uit: mijn eerste autorijles. Alle rijscholen in mijn woonplaats had ik vergeleken en ik had mijn theorie-examen al gepland. 27 maart was het dan eindelijk zover: ik mocht voor het eerst plaatsnemen achter het stuur. 

De les

Stipt om half elf stopte een grijze Volkswagen Golf met een grote letter L op het dak voor mijn deur. Met mijn mondkapje op liep ik vrolijk naar buiten. Eenmaal in de auto maakte ik eerst kennis met mijn rijinstructeur. Ik zette de stoel en het stuur goed en toen was het tijd om te gaan! 

We reden eerst een aantal rondjes door de nieuwbouwwijk waar ik woon. Ik hoefde alleen maar te sturen en - nadat ik eerst bijna in de heg zat - ging dat best goed. We reden vervolgens naar een industriegebied waar ik gas mocht geven en ging oefenen met schakelen. 

Hoe kies je een autorijschool?

In het niet al te grote stadje waar ik woon zijn er tientallen autorijscholen. Hoe maak je daar nou een keuze tussen? Je kan natuurlijk de autorijschool nemen die als eerst naar boven komt in Google, maar zelf heb ik het anders aangepakt. 

Via de website van het CBR ben ik naar de rijscholenzoeker gegaan en heb daar drie rijscholen uitgezocht met een hoog slagingspercentage. Via de websites heb ik wat meer informatie per school opgezocht en daarna contact opgenomen met de autorijschool die mij het fijnst leek. Ik vond het belangrijk om een goede rijinstructeur en rijschool te hebben, omdat je toch heel wat uren met je instructeur in een blikken voertuig zit. Tot nu toe ben ik erg tevreden met mijn keuze!

Theorie

In december was ik al begonnen met het leren van mijn theorie en mijn theorie-examen stond gepland voor midden april. Helaas is die gecanceld vanwege corona, maar ik merk wel dat ik nu al veel baat heb bij het kennen van bijvoorbeeld verkeersborden en tekens op de weg. 

Ook in de auto leer ik veel bij, bijvoorbeeld over het onderdeel gevarenherkenning. Hierbij maak je steeds de keuze tussen gas loslaten, remmen of niets doen. Dat vond ik vrij abstract toen ik nog nooit achter het stuur had gezeten, maar door zelf te rijden, merk ik dat met 70 door een scherpe bocht toch niet erg handig is (wel leuk trouwens).

Blunders

Het kan natuurlijk niet alleen maar goed gaan, maar daar heb je ook les voor. Naast dat ik erg goed ben in het laten afslaan van de auto, heb ik ook nog wat andere, grappige blunders begaan. Toen ik voor het eerst een bocht maakte, deed ik het hendeltje aan de linkerkant omlaag om richting naar links aan te geven. De volgende bocht was naar rechts, dus deed ik de rechterhendel omlaag. Oeps, dan gaan dus blijkbaar de ruitenwissers aan. 

Later die les ging er weer wat fout met de richtingaanwijzers: ik moest een bocht naar links maken, dus ik stak vol overtuiging mijn hand uit naar links. Boem, vol tegen het raam aan. Gelukkig ging ik naar links en niet naar rechts, want anders had ik mijn rijinstructeur geslagen…

Inmiddels heb ik vier lessen erop zitten en ik vind het superleuk! Het is zeker niet makkelijk, maar ik kijk iedere week weer uit naar mijn autorijles. 

Gepubliceerd op 3 mei 2021
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.