Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Mevrouw Duits pleit voor schrappen van vraag in havo-examen

Door Naomi

Terwijl de meeste eindexamenkandidaten genieten van een welverdiende vakantie, heeft nog niet iedereen de examenperiode losgelaten. Tiffany Roggenthien, beter bekend als Mevrouw Duits op social media, pleit voor het ongeldig verklaren van een 'onjuist geformuleerde' vraag in het Duits havo-eindexamen van het eerste tijdvak. 

Na veel contact met het CvTE (Centraal Bureau voor Toetsen en Examens) hierover, start zij een petitie voor de vraag. 

Vraag 32

Bij vraag 32, in tekst 8, wordt er gevraagd of de Stoov-warmtedeken Big Hug verschillende warmtestanden heeft. Volgens het correctievoorschrift is deze stelling juist. Mevrouw Duits is het hier echter niet mee eens.

In de tekst wordt gepraat over verschillende standen. Je moet als havist zelf interpreteren dat het hier gaat om warmtestanden. 'Vraag 32, bewering 1 uit het eindexamen HAVO Duits 2023 tijdvak 1 is niet juist geformuleerd, waardoor het voor de leerling onmogelijk is om het antwoord in de tekst te kunnen vinden', aldus Mevrouw Duits. Met de petitie wil zij ervoor zorgen dat deze opgave ongeldig wordt verklaard. 

Groter probleem

In het contact met het CvTE stuit Mevrouw Duits op nóg een probleem: 'Wat wij willen aankaarten: het CvTE (Centraal Bureau voor Toetsen en Examens) trekt volledig zijn eigen plan en toont geen interesse in feedback van vakdeskundigen over inhoudelijke onjuistheden', schrijft ze. Hoewel de petitie specifiek over vraag 32 gaat, zou zij ook graag meer aandacht willen voor dit punt.

Je kan via deze link de petitie ondertekenen als je het eens bent met Mevrouw Duits. Voor nu: succes met wachten op je uitslag en geniet van je vrije dagen! 

@mevrouwduits Antwoorden op @urlocalmoviegall Het kan ook nooit ff normaal 🥲🫠 #examen #eindexamen #examenklacht #havo #duits #bighug #vraag32 #petitie #voorjou #mevrouwduits ♬ original sound - Periapsis Studios

Gepubliceerd op 2 juni 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?