Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Met deze regel maak je nooit vijanden op school

Met deze regel maak je nooit vijanden op school

Door Ivo

Hoera, school is weer begonnen. Je mag weer om 7 uur opstaan, om vervolgens je (ietwat brakke) vrienden maar ook je grootste aartsvijanden weer tegen het lijf te lopen. Maar: ik heb hier dus nooit last van. Toen ik nog een brugklasser was heb ik namelijk een regel bedacht, de voor mij Heilige Neutraliteitsregel. Te gebruiken als kersverse brugklasser of als ouderejaars om met een schone lei te beginnen. 

Het is natuurlijk wel leuk en aardig, zo’n regel. Maar regels zijn er om te breken, toch? Nou, in dit geval is hij er niet om hem te breken, maar om je te helpen. Wat mijn Heilige Neutraliteitsregel namelijk inhoudt, is dat je tegen iedereen neutraal probeert te doen.

Hierdoor kun je met iedereen, al je klasgenoten en docenten, door één deur. Denk bijvoorbeeld aan een boekenkring of ieder ander samenwerkingsproject. Hier heb je een voordeel als je met iedereen overweg kan, je weet immers van tevoren nooit met wie je moet samenwerken! Geloof me: je komt met deze regel fluitend je jaar door.

Waarom ik hem ooit heb bedacht:

Waarom? Ik houd niet echt van ruzie, het levert alleen frustratie op en daar heb je niks aan. Daarnaast levert het ook niks op om geforceerd vrienden te maken. Tuurlijk heb ik gewoon vrienden, maar die vriendschappen zijn langzaam ontstaan en heb ik niet gemaakt omdat ik ze per se wilde maken. 

Als zelfs je docenten je mogen:

Ook in de omgang met docenten is het voordelig om neutraal te krijgen. Want: je krijgt meer voor elkaar. Denk bijvoorbeeld als je graag wat eerder naar huis wilt terwijl je driehonderd tussenuren hebt, je 'per ongeluk' je huiswerk bent vergeten of je iets beters te doen had dan die les. Docenten hebben macht, dat is nou eenmaal zo. Dan kan je er maar beter voor zorgen dat ze je niet haten. 

Belangrijkste les die je deze week krijgt, is hoe je dan neutraal blijft. Dit is niet heel moeilijk. Er zijn twee belangrijke zaken die je moet weten: 

1. Doe alsof je meedoet met de les.

Steek op tactische momenten je hand op als je denkt iets te weten. Zoek een paar keer oogcontact met de docent, knik een paar keer begrijpelijk of kauw bedenkelijk op de achterkant van je pen. Het gaat maar om die kleine dingetjes, maar het werkt wel heel goed!

2. Schuif je vooroordelen aan de kant.

Praat met iedereen, geef mensen af en toe een complimentje en zorg dat je niet met één iemand heel veel omgaat. Neutraliteit betekent ook dat je iedereen even aardig vindt, of in ieder geval doet alsof je iedereen even aardig vindt. 

Betekent dit nou dat je nooit meer uitbundig kan doen? 

Tuurlijk wel, ga lekker door met wat  je normaal doet. Maar laat het niet uit de hand lopen, de chemie van een klas ontstaat vanzelf waardoor uiteindelijk iedereen elkaar mag met als gevolg dat je (vrijwel) alles kan maken. Als iedereen nou deze toch wel vrij simpele handleiding leest en toepast kunnen we komend jaar rustig doorkomen zonder last te hebben van anderen. 

 

Gepubliceerd op 7 september 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.