Messenverkoop minderjarigen in de ban? Niet bepaald...

'Aantal steekincidenten onder jongeren ruim verdubbeld sinds 2017', zo luidde een nieuwsbericht op NU.nl van afgelopen maart. Steeds meer jongeren hebben een mes op zak en dat loopt nogal eens uit de hand. Naar aanleiding van een oproep van een wijkagent hebben de Hema, Xenos, Blokker en de Action besloten geen messen meer te verkopen aan jongeren onder de zestien. Ik was benieuwd of dit verbod wel echt gehandhaafd wordt, dus ging ik met een cameraman langs bij de winkels!

Voordat we de proef op de som gingen nemen, vroegen we aan jongeren op straat wat ze van dit verbod vinden. De meningen lagen eigenlijk best dicht bij elkaar. Iedereen was voor het verbod. Wél denken veel scholieren dat dit geen invloed gaat hebben op het aantal steekincidenten onder jongeren.

Een jongen op straat zei hierover: 'als je in staat bent om iemand te steken, dan kun je ook wel aan een mes komen.' En dat is natuurlijk ook zo. Iedereen heeft thuis wel een keukenla waar een of meerdere grote messen in liggen. Daarnaast ken je écht wel mensen van 16+ die een mes voor je willen kopen. Maar is dat eigenlijk wel nodig?

Hahaha, wat een grap

Ik ging bij de winkels naar binnen om ff een mesje halen. Onze eerste boodschap haalden we bij de HEMA, waar een zelfscankassa stond. Zoals wij al verwachtten: hier was geen ID-check. Dus twee minuten later - ik begreep eerst niet hoe die kutkassa werkte - stond ik buiten mét een mes van zo'n dertig centimeter.

Op naar de Action. Dit filiaal gebruikte nog wel gewone kassa's. Ik zocht weer een mooi mes uit en ook hier stond ik niet veel later wéér buiten met een groot mes. Dat was nummer twee. De laatste winkel was de Blokker en ook hier werd niet naar mijn ID gevraagd toen ik het mes, een iets kleinere dit keer, ging afrekenen. Conclusie: wat een grap is dit verbod.

Reacties/lulverhaal van de winkels

We waren natuurlijk wel benieuwd hoe de winkels dit fiasco zouden uitleggen. De eerste reactie kwam van de Action. In een nette mail beaamden ze dat er iets niet goed is gegaan. Of het mis is gegaan bij de communicatie naar hun kassamedewerkers in dat filiaal, of om een andere reden gaan ze zelfs uitzoeken. Top-reactie! 

Maar dan de reactie van HEMA. Ik heb me doodgelachen. Lang verhaal kort zeggen ze precies niks. Ze leggen de schuld niet bij hun werknemers, maar wie dan wel dit verbod moet gaan handhaven is een groot raadsel. De volledige verklaring van de HEMA is in de video te zien!

Ouderwets ruziemaken

Ondanks dat de winkels hebben beloofd geen messen meer te verkopen aan jongeren onder de 16, lijkt het er niet op dat de winkels het streng handhaven. Dus ik roep bij deze de jeugd op: 'Sla zoveel mogelijk messen in! Nu het nog kan!'.

Grapje natuurlijk. Koop vooral geen mes. Vecht een ruzie gewoon lekker ouderwets uit zonder wapens. Geen enkele reden is een goede reden om een mes mee te nemen. Ik heb mijn plicht als moraalridder weer gedaan. Kijk de video, oordeel!

Gepubliceerd op 19 oktober 2020
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Stach

Stach

"Pilsje, tot ziens."
Geniaal.

1 maand geleden

huts

huts

Stach doet boem.


Huts.

1 maand geleden