Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Merlijn (17) doet een half havo-examen

Merlijn (17) doet een half havo-examen

Wat als je zó ziek bent dat je niet eens naar school kunt - laat staan eindexamen doen - maar toch graag je schooldiploma wilt halen? Het overkwam de 17-jarige Merlijn uit Heerhugowaard.

Vorig jaar kreeg Merlijn in haar examenjaar de ziekte van Pfeiffer. Toch wilde ze graag haar eindexamen halen. En dat heeft ze voor een deel gedaan: Merlijn heeft namelijk een half examen gedaan en gaat dit jaar de andere helft doen.

''Na de zomer van 2012 begon ik me heel slecht te voelen'', vertelt Merlijn. ''Mijn gezicht was helemaal opgezwollen en ik was ontzettend moe. Toen hebben we een bloedonderzoek gedaan en bleek dat ik Pfeiffer had.''

Infectieziekte

De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus in het speeksel. Hoe lang de ziekte duurt en hoe erg de ziekteverschijnselen zijn, is niet te voorspellen. Bij Merlijn was het zo heftig, dat ze de eerste weken na de diagnose maar twee uur per dag wakker was, zó moe was ze. ''Ik voelde me erg alleen, mijn wereld werd zo klein.''

Tot de kerstvakantie heeft Merlijn dan ook geen vakken gevolgd op school. Ze nam veel rust. Maar in plaats van zich daardoor beter te voelen, ging het alleen maar bergafwaarts met de havo-scholiere. ''Na twee weken ging het zó slecht met me, dat ik ben opgenomen in het ziekenhuis. Van de hoge koorts begon ik helemaal te hallucineren. Er werd toen gedacht dat ik leukemie had in plaats van Pfeiffer, doordat mijn bloedlichaampjes rare vormen hadden gekregen. Zelf schrok ik daar niet zo van. Ik dacht alleen maar: 'dat heb ik niet'."
En dat bleek ook te kloppen. Na een avondje mocht Merlijn dan ook weer naar huis.

Trots

Ondanks haar toestand was Merlijn toch vastberaden haar examens te halen. ''Mijn mentrix is bij me thuis geweest en kwam toen met het idee om deelcertificaten te halen. Wel moest ik een bepaald percentage aan lesuren halen. Ik heb er toen voor gekozen om de vakken biologie, Duits en aardrijkskunde te doen. Ik heb ontzettend veel toetsen moeten inhalen, wat erg heftig was. Toch ben ik heel trots dat dat me wel gelukt is.''

Feestjes

Het eindexamenjaar bestaat natuurlijk uit feestjes, feestjes en leren. Daarvan heeft Merlijn helaas niet alles kunnen meemaken. ''Ik ben wel naar het gala geweest, dat móest gewoon. Ik volgde een speciaal dieet door die Pfeiffer, waardoor ik onder meer geen alcohol mocht drinken. Dat heb ik toen ook niet gedaan. Na de eindexamens heb ik ook nog een weekje Center Parcs gedaan met vriendinnen. Achteraf gezien was dat veel te zwaar, maar ik ben dat jaar wel vaker over mijn grenzen gegaan.''

''Mijn vriendinnen zijn heel lief voor me geweest die periode en hebben me erg gesteund'', vertelt Merlijn. ''Ze kwamen weleens langs en stuurden me kaartjes, erg lief. Ook toen ik in Center Parcs was, snapten ze dat ik eerder naar bed ging dan zij. Helaas heeft één vriendin me wel laten vallen. Dat is me dan ook vies tegengevallen. Ach, ik ga door. Maar die vriendschap van ons hoeft van mij niet meer.''

Bijles

Vanaf januari volgde Merlijn zes uur per week lessen. Wel vond ze het erg lastig om zich te concentreren. ''Gelukkig hielpen mijn docenten me erg, ze matsten me ook wel. Mijn docenten aardrijkskunde en biologie maakten ook altijd tijd voor me vrij. Ik kreeg bovendien veel bijles van ze.''

En toen brak de eindexamenmaand aan. Inmiddels had Merlijn al haar toetsen ingehaald en mocht ze examen gaan doen. En met succes: ze slaagde met ruime voldoendes! ''Voor Duits en aardrijkskunde heb ik een zes gehaald en voor biologie een zeven. Ik was ontzettend blij en enorm trots!''

Vavo

''Op dit moment doe ik de vavo op het Horizon College in Alkmaar, om mijn overige vakken te halen'', vertelt Merlijn. ''Ik heb hooguit vier uur per dag les, dus daarnaast werk ik. Het gaat al beter met me, maar mijn conditie is nog heel slecht. Hierna hoop ik te gaan studeren in Groningen of Leeuwarden. Het lijkt me leuk om dan op kamers te gaan.''

Merlijn kijkt vrij nuchter terug op de periode dat ze ziek was. ''Het was heel heftig, maar het was ook maar een jaartje hè. En nu gaan we weer door.''

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 17 mei 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Grappig om te lezen, ik was in 2009-2010 een van de eerste leerlingen die verspreid examen deed op dezelfde middelbare school

7 jaar geleden

M.

M.

Iemand bij mij op school deed ook gespreid examen, maar die deed een deel in het eerste tijdvak en een deel in het tweede tijdvak en voor een herkansing gebruikte ze t derde tijdvak.

7 jaar geleden