Meer nieuwe studentenwoningen, maar wel gedeeld
Wil jij over een paar jaar op kamers? Bijna alle studentenkamers die tot die tijd gebouwd worden, zullen gedeelde woningen worden.
Daarbij woon je niet in je uppie, maar moet je je keuken en badkamer met 4-6 anderen delen. Pech voor verwende mormels en einzelgängers dus.
De laatste 15 jaar zijn er bijna alleen maar zelfstandige studentenwoningen gebouwd, waarbij een student alles voor zichzelf had en hij dus niet de haren van z'n buurman uit het doucheputje hoefde te vissen.
Dat was voor de student relaxter én goedkoper, want wie alleen woont, krijgt soms wel 100 euro huurtoeslag (korting op de huur).
Groot kamertekort
Inmiddels is het tekort aan studentenwoningen zó groot (30.000 Nederlandse jongeren zijn op zoek naar een kamer), dat het bouwen van zelfstandige kamers voor geen meter opschiet. Echte huizen bouwen met een stuk of vijf kamers, één badkamer en één keuken gaat dan sowieso sneller.
Bovendien heeft dat een groot voordeel voor de woningbouwvereniging, die al die kamers verhuurt. Vincent Buitenhuis van de Kences, een organisatie voor studentenhuisvesters, legt in de Volkskrant uit: "Voor ons is het goedkoper, en als de vraag van studenten afneemt, dan kunnen we er ook nog iets anders mee." Daar kan dan ook best een gezin met kinderen in wonen.
Toch alleen = kleiner
Oh, en wie het écht niet ziet zitten om straks elke ochtend in de rij voor de douche te moeten staan: er worden ook nog wel wát zelfstandige woningen gebouwd. Maar niet veel, en niet groot: zo'n 18 vierkante meter, terwijl de huidige zelfstandige kamers minimaal 24 vierkante meter zijn.
1 seconde geleden
V.
V.
Ik vind het maf dat er in deze artikelen (dit artikel en het artikel dat ik er in de krant over las) wordt gedaan alsof de meeste studenten nu zelfstandig wonen. Dat is helemaal niet zo, ook al zijn er de afgelopen jaren veel zelfstandige woningen gebouwd, dan nog wonen de meeste studenten in gedeelde woningen, simpelweg omdat ook woningen die ouder dan vijftien jaar nog in gebruik zijn. Het is niet alsof het een nieuw concept is of zo. Daarnaast denk ik dat zelfstandige woningen nog steeds noodzakelijk blijven zodat mensen in de laatste jaren van hun studie, of als ze net zijn afgestudeerd, ergens kunnen gaan wonen. Niet iedereen vindt immers meteen een baan waarmee hij een huis kan kopen...
13 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Er is nog een hoop onduidelijkheid over de hoogte van de huurtoeslag, daarom heb ik alle informatie op een blog gezet met een proefberekening zodat iedereen gemakkelijk zijn huurtoeslag kan uitrekenen, succes!
11 jaar geleden
Antwoorden