We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school?


Volg ons nu

Mama Tandoori leukste boek volgens scholieren

Door Kim

Zevenduizend Nederlandstalige scholieren hebben hun oordeel geveld: het boek Mama Tandoori van Ernest van der Kwast is het allerleukste nieuwe Nederlandse jeugdboek. Van der Kwast won daarmee dit weekend de Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs 2011, maar de volwassenenjury was het er daar totaal niet mee eens.

Die bobo's (grote mensen met een hoop verstand van literatuur, maar blijkbaar toch een iets andere smaak dan de scholieren) hadden namelijk geen enkel boek uit de jongeren-top 3 in hun shortlist staan. Welke dan wel?

Lyrische volwassenen

De hemel van Heivisj van Benny Lindelauf vonden zij het beste boek in de categorie Nederlandstalig en Ik ben de sterkste van Christian Frascella als vertaald werk. Ook die twee auteurs kregen daarom 15.000 euro mee naar huis voor 't winnen van de juryprijs, maar dus geen thumbs up van Nederlandse en Vlaamse jongeren.

Opvallend genoeg hebben we van juist die twee boeken nog helemaal geen verslagen in onze database staan, wat wel vaker gebeurt met jeugdliteratuur waar vooral volwassenen helemaal lyrisch over zijn.

Gigantisch grappig

Mama Tandoori gaat over het gezin waarin Van der Kwast opgroeide, en vooral zijn hysterische en absurde moeder. Zij leeft bij het motto 'gratis is goed', heeft altijd een deegroller op zak, is gierig, bazig, onuitstaanbaar en vooral eigenlijk ook gigantisch grappig.

Ook onze professionele boekverslagenschrijver Kees van der Pol was razend enthousast toen het boek (en Kees' boekverslag) een jaar geleden uitkwam. "Een kostelijk geschreven bundel, Van der Kwasts teksten zijn bijna teksten van een cabaretier. Zijn stijl is vol droge en cynische humor. Je kunt het eigenlijk geen roman noemen, maar dat is op zich niet erg: lezers van havo en vwo kunnen zich er uitstekend mee vermaken. Het is een van de leukste boeken die ik de laatste tijd heb gelezen."

Gepubliceerd op 23 mei 2011