Magister: verboden terrein voor ouders?

Magister: verboden terrein voor ouders?

Door Dina

Leerlingadministratiesystemen (LAS's) als Magister en Somtoday maken het schoolleven een stuk eenvoudiger. Alles is nu in een handomdraai te vinden voor zowel leerlingen en ouders. Maar moeten LAS’s überhaupt toegankelijk zijn voor die laatstgenoemde doelgroep?

Deze vraag stelde ik aan diverse scholieren en ouders.

Verboden terrein

Emily (17) uit havo-5 vindt het vooral privacyschending als je ouders digitaal meekijken. "Het lijkt me reuze irritant als je steeds in de gaten wordt gehouden door je ouders. Ik doe echt geen vreemde dingen hoor, haha. Gelukkig vertrouwen mijn ouders en ik elkaar."

In klas 1 keken haar moeder en vader wel eens mee naar haar cijfers en roosters, maar vanaf klas 2 vonden ze het onnodig. "Als je straks gaat studeren, kan je als ouder echt niet voor altijd het handje van je kind vast blijven houden", vindt Emily’s moeder Sanne. "Anders worden ze nooit zelfstandig. Ik geniet ook van de momenten waarop mijn dochter huppelend binnenkomt als ze een goed cijfer heeft gehaald, zonder dat ik haar cijfers 24/7 check. Ik vind het zonde als ik zoiets eerder weet dan zij."

Open terrein

Iemand die er anders over denkt, is Sam (16) uit vwo-5. "Mij maakt het vrij weinig uit dat mijn ouders mijn Magister checken. Ik moet wel zeggen dat mijn ouders heel chill zijn en dat ze bij slechte resultaten mij juist blijven motiveren." Het is dus meer een kwestie van op welke manier je ouders het gebruiken, legt hij uit. "Ik vind dat je als ouder het recht hebt om te kijken wat je kind doet, want je wil immers het beste voor hen."

Sam begrijpt wel dat zijn situatie helaas niet voor iedereen geldt. "Tuurlijk moet je niet te obsessief worden als ouder. Maar dan zou ik veel eerder het probleem leggen bij de ouder zelf, in plaats dat je zo’n LAS voor ouders gaat verbieden. Er zijn genoeg voordelen. Als ik het eerste uur uitval heb, ziet mijn moeder het soms eerder dan ik en kan ik lekker uitslapen. Dat is zeker niet verkeerd!" 

Conclusie

Al met al vind ik het zelf een lastige kwestie. Mijn moeder checkt nooit mijn Magister, dus veel last heb ik er niet van. Ik hoor wel horrorverhalen over andere ouders die een Magisterverslaving hebben en al razend worden als ze zien dat hun kind één onvoldoende heeft gehaald. Dat vind ik niet kunnen en te dramatisch.

Toch kan ik sommige ouders wel begrijpen. Ieder kind is anders en voor sommige scholieren duurt het ietsjes langer voordat ze zelfstandig kunnen zijn. Dan kun je beter je kind helpen door het LAS te checken in plaats van diegene in het diepe te gooien. Zolang je maar beseft dat het welzijn van je kind belangrijker is dan diens schoolresultaten. Blijf als ouder je kind juist motiveren en word niet boos om een slecht resultaat.

Reacties

Maar mag je als ouder nu wel of niet de cijfers van je kind online checken? Ik weet het nog niet. Maarrr… Wat denken jullie? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Lees ook
'Magister haat leerlingen'

Gepubliceerd op 27 juni 2022
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Jochem

Jochem

Het is onnodig dat ouders meekijken, als ze graag je cijfers willen zien kunnen ze dat zo vragen inplaats van je te bellen als je 1 onvoldoende hebt gehaald.

1 maand geleden