Maartje (16) organiseert een MUN: wat is dat?

Maartje (16) organiseert een MUN: wat is dat?

Door Klaas

Model United Nations, ook wel een MUN genoemd, is in opkomst. Steeds meer scholen doen mee aan zo'n conferentie of organiseren er zelf één. Toch hebben veel scholieren geen flauw idee wat dat nu eigenlijk inhoudt. Maartje (16) zit in vwo-5 en heeft aan meerdere MUN's meegedaan én organiseert er nu zelf één voor haar profielwerkstuk. 

Ze geeft antwoord op een aantal veelgestelde vragen rondom MUN's.

Wat is een MUN?

"Een MUN is een Model United Nations. Dat is een simulatie van de Verenigde Naties. Een vergadering van de Verenigde Naties wordt dus als het ware nagebootst door scholieren of studenten. Een actueel probleem in de wereld, zoals de klimaatcrisis of de oorlog in Oekraïne, wordt onder de loep genomen, en vervolgens wordt geprobeerd om tot een oplossing te komen voor dat probleem. Daar wordt uiteindelijk niet heel veel mee gedaan, daar draait het ook niet echt om.''

Wat onderscheidt een MUN van een 'normaal' debat?

"Een MUN-debat duurt veel langer dan een andere vorm van debat. Dat komt omdat je bij een MUN pas stopt met debatteren wanneer er een akkoord is bereikt. Bij een debat zegt de voorzitter op een gegeven moment gewoon dat we er een eind aan gaan breien. Verder zijn er ook geen voor- en tegenstanders. In tegenstelling tot een 'normaal' debat probeer je niet zozeer je gelijk te krijgen, maar eerder met z'n allen tot een oplossing te komen. Ook is een MUN veel minder formeel dan een alledaags debat, een MUN draait ook om elkaar leren kennen."

Waarom heb je besloten om te helpen met het organiseren van een MUN?

"Ik moest sowieso een profielwerkstuk doen, en het staat ook goed op je cv. Daarnaast was ik benieuwd naar hoe het is om zo'n groot evenement te organiseren, en wat daar dan allemaal bij komt kijken. Ik ben er gemiddeld wel één uur per dag mee bezig, het is echt veel werk. Maar ik weet zeker dat als de MUN in volle gang is en ik kan zien waar ik al die tijd in heb gestopt, dat het werk het dubbel en dwars waard was."

Welke mensen doen vaak mee aan een MUN?

"Scholieren die meedoen aan een MUN komen echt uit alle hoeken van de wereld. Van mensen uit Uganda tot scholieren uit Engeland. Maar er zijn ook altijd veel Nederlanders. Dat zijn bij lange na niet allemaal nerds. Er is altijd een erg brede en inclusieve groep mensen. In de regel zijn dat óf scholieren óf studenten."

Wat is er volgens jou leuk aan een MUN?

"Je leert niet alleen hoe een United Nations-vergadering er aan toe gaat, je leert ook veel over de politieke situatie van allerlei landen en over debat an sich. Maar wat ik vooral leuk vind aan MUN's is dat je in aanraking komt met nieuwe mensen en culturen. Vanwege het feit dat de deelnemers uit verschillende landen komen is het echt een multicultureel evenement."

Tijdens een MUN is Engels de voertaal. Hoe ervaar jij dat?

"Het is wel pittig, want je kan geen andere taal spreken dan Engels omdat veel andere mensen je dan simpelweg niet kunnen verstaan. In een Engels les kan je hier en daar nog wel een Nederlands woordje gebruiken als je aan 't praten bent. Daar is echter geen sprake van tijdens een MUN. Alle verschillende accenten maken het ook niet makkelijker om iedereen goed te verstaan. Turken en Duitsers praten echt totaal anders Engels dan wij. Het is wel lastig, maar de gemiddelde Nederlandse scholier heeft genoeg beheersing van de Engelse taal om zich te redden tijdens een MUN.''

MUN-feesten hebben een reputatie dat ze er nogal losbandig aan toe gaan. Klopt dat?

"Tja, het zijn wel feesten waar veel gezoend wordt en waar 'af en toe' gedronken wordt. Het is misschien vooral zo losbandig omdat iedereen overdag formeel in pak loopt en in 't Engels praat. Dat is zó anders in vergelijking tot hoe het er in de avond aan toe gaat. Ik denk dat die reputatie daardoor komt, omdat veel mensen nogal gechoqueerd zijn als er dan zo'n groot feest is omdat ze het gewoon niet aan hadden zien komen."

Voor welke soort scholier is meedoen aan een MUN een aanrader?

"Bij uitstek scholieren die bijvoorbeeld internationale betrekkingen of international relations willen studeren moeten MUN eens proberen. Eigenlijk zou ik het aan iedereen kunnen aanraden. Je komt altijd in contact met een hele gemengde groep van mensen. Er is totaal geen sprake van een stereotype vwo-leerling die meedoet aan MUN's. Je leert sowieso allemaal leuke mensen kennen en al met al is het voor iedereen een ontzettend leerzame ervaring."

Gepubliceerd op 27 januari 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.