'Maak school digitaler'

'Maak school digitaler'

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar weet jij, als scholier, niet veel beter hoe het onderwijs beter kan?' Die vraag stelden wij en onze collega's van 7Days dit jaar aan jullie. We publiceren alle school-verbeter-plannen van scholieren en bieden deze in het voorjaar aan de minister van Onderwijs aan. Hoort ze eens vanuit de schoolbanken hoe ze haar werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Ilse (13).

"Als ik op de fiets naar school stap, voel ik soms een enorm gewicht op mijn rug. Ik moet soms namelijk drie multomappen en zeven boeken mee. Dat is gewoon te zwaar! Dat moet ik dertig minuten fietsend volhouden. Daarna sjouw ik met die loeizware rugtas de trappen van de school op. Eenmaal in de klas zet ik mijn tas met een harde bonk neer en pak ik met hevige rugpijn de boeken uit de tas.

Vijf dagen sjouwen

Ik heb een uurtje om uit te rusten en dan moet ik alwéér met die tas sjouwen. Rond drie uur stap ik weer op de fiets en moet ik wéér die pijn van de heenweg ondergaan. En dat vijf dagen achter elkaar. Ho eens even, dat kan toch wel anders?! Ik denk dat alles digitaal moet kunnen.

Iedereen krijgt aan het begin van de middelbare school een eigen tablet of laptop. Dan staan alle boeken online. Lekker handig! Alleen je eten en drinken voor in de ochtendpauze en de lunchpauze in je tas. Etui: niet meer nodig! Je typt alles gewoon in Word!

Huiswerk per mail

Agenda: niet meer nodig, die heb je online! Je hoeft niet met je laptop te sjouwen, want je kunt op je smartphone je agenda zien en bijwerken en docenten mailen je alle Word-documenten, zodat je ook je huiswerk op de computer kan maken.

Ik bedoel: kom op! Het is 2016, ik vind die boeken een beetje ouderwets (en te zwaar) worden. Een laptop is misschien duur, maar de investering waard. Bovendien zijn digitale schoolboeken een stuk goedkoper dan . Alles kan tegenwoordig digitaal, dus school moet toch ook digitaal kunnen."

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Scholieren.com en Sevendays.nl. De bedenker mag zijn idee uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee!

Gepubliceerd op 20 januari 2016

REACTIES

A.

A.

Ha Ilse, alles digitaal klinkt als de perfecte oplossing voor het zware-boeken-probleem. Op mijn oude middelbare school hebben ze dit al doorgevoerd en dat levert zoveel problemen op, dat ik blij ben dat ik gewoon zes jaar lang mijn boeken naar school heb gesjouwd. Laptops lopen vast waardoor je helemaal niets meer kan. Leerlingen gamen de hele dag door omdat ze verleiding niet kunnen weerstaan met zo'n laptop voor hun neus. En dan zit je ook nog met het probleem dat sommige laptops ook nog aardig wat wegen en bovendien ook niet bestand zijn tegen fietstochten door regen en sneeuw. Nee, voordat alle scholen overgaan op laptops, moet er nog een hoop verbeterd worden.

8 jaar geleden

P.

P.

Alle laptops en I-pads weer de school uit en alle boeken er weer in. Alleen leerlingen met een fysieke beperking mogen wat mij betreft een laptop of tablet hebben, maar verder..
Gewoon boeken. Van dat sjouwen word je groot en sterk ;)

8 jaar geleden

E.

E.

Dat je van sjouwen groot en sterk wordt klinkt leuk, maar in de praktijk betekent dat rugklachten, weet ik uit eigen ervaring. Daarmee wil ik nog niet pleiten voor digitalisering. Dat werkt namelijk ook niet. Laptops en iPads leveren te veel verleidingen op. Bovendien is lezen van een laptop of een iPad helemaal niet prettig en moeten we de schrijfvaardigheid ook niet verleren. Scholen moeten het vooral slimmer aanpakken. In het schoollokaal een stapel leerboeken neerleggen of leerlingen toestaan samen uit een boek te werken zodat ze de boekenlast kunnen verdelen. Nu krijgen leerlingen straf als ze niet allemaal individueel een boek voor hun neus hebben liggen. Die betutteling moet verdwijnen.

8 jaar geleden

N.

N.

@Anna Deze reactie vind ik niet erg onderbouwd. Wij hebben op school laptops en daarnaast krijg wij ook een volledig boekenpakket. Deze boeken liggen in je kluisje, en die blijven daar in principe ook liggen (behalve als je liever uit boeken leert, dan is het soms handig om te gebruiken). Bij het vastlopen van de computer / storing o.i.d. heb je dus altijd nog 'oldschool' boeken achter de hand. In de eerste drie jaren heb ik het met schoolboeken en zonder laptop moeten doen. Sinds dit jaar heeft iedereen een laptop, aan het begin héél erg wennen, maar eenmaal gewend is het echt perfect! (en ja ik spreek uit ervaring, dus ik kan het zeggen)
Kortom, een laptop/tablet in de klas is wel perfect!

8 jaar geleden

M.

M.

Op mijn school krijgen alle 1e en 2e jaars een chromebook. het heeft voor én nadelen.
Voordeel: Al je boeken staan er op, scheelt als je een boek vergeet
Nadeel: je moet je boeken én je laptop meenemen, het is alleen maar zwaarder!
Voordeel: je kan stiekem op internet tijdens de les
Nadeel: via Landschool kunnen ze je digitaal in de gaten houden.

Mening= ik zou het wel overleven zonder

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.