Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

"Loten voor school moet eerlijker"

"Loten voor school moet eerlijker"

Hidde

Probleempje in Amsterdam: te veel achtstegroepers en te weinig scholen met een steengoeie reputatie. Resultaat: duizenden bijna-bruggers staan te dringen bij de deuren van slechts een paar scholen.

In de rijke buurten willen ouders bijvoorbeeld liever dat hun kind naar een chique blank gymnasium in het centrum gaat dan naar een gemixte scholengemeenschap in, pak 'm beet, de Bijlmer. Daarom wordt er geloot: vorige week kregen alle achtstegroepers een brief waarmee ze hun favoriete middelbare school moeten opgeven.

Ze mogen slechts één school opgeven waar ze graag naartoe zouden willen. Uitgeloot? Dikke pech: dan moeten ze naar een school die 'zo ongeliefd' is, dat er toch wel voldoende plek is.

In de rest van Nederland is 't niet veel eerlijker: op populaire scholen wordt steeds vaker geloot, waardoor de uitgelote scholieren alleen nog kunnen kiezen uit de minder populaire scholen. Nadat Amsterdamse ouders in opstand kwamen, onderzoeken economen van de VU en UvA nu of er een eerlijkere manier is.

Strategisch kiezen

Omdat de kans klein is dat er plek is op de populaire scholen spelen de pre-bruggers meestal op safe: ze kiezen niet hun favoriet als die erg populair is. Dan maar niet naar die supergave school waar echt ál je vriendjes en vriendinnetjes heengaan. Helaasch pindakaas. Ze nemen genoegen met een iets mindere die vast ook best leuk is.

Pieter Gautier, econoom aan de VU, denkt dat dat beter kan en pleit voor een systeem waar je je tien favorieten opgeeft. Deze - met een Nobelprijs bekroonde - theorie zou vraag en aanbod beter op elkaar aan laten sluiten. Scholieren belanden dan immers altijd op één van de tien scholen uit hun favorieten.

Invoeren

Gautier weet nog niet helemaal zeker of zijn aanpak ervoor zorgt dat iedereen op z'n favoriete school belandt. Als uit zijn onderzoek blijkt van wel, dan wordt het plan misschien in Amsterdam ingevoerd. Misschien is het dan ook iets voor andere steden?

Gepubliceerd op 4 maart 2013
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

REACTIES

N.

N.

10 scholen is wel veel, in de meeste steden heb je niet eens 10 scholen waar ze jou niveau hebben. En daar word alsnog geloot.

12 jaar geleden

Kim

Kim

10 scholen vind ik ook wat veel. Dan schrijf je waarschijnlijk 3 favorieten, 4 vind-ik-ook-wel-tofs en 3 nou-ja-die-dan-maars op.

12 jaar geleden

S.

S.

dat is toch juist de bedoeling, als iedereen alleen favortieten opschrijft, zitten die scholen alsnog vol

12 jaar geleden

H.

H.

Wacht, die man krijgt daar een nobelprijs voor?

12 jaar geleden

H.

H.

de theorie is met 'n Nobelprijs bekroond, maar meneer Gautier zelf niet :-).

12 jaar geleden

R.

R.

Ik snap het probleem niet, loten is toch eerlijk?
Dan heeft iedereen even grote kans.

En dat iemand naar een andere school gaat dan al zijn vriendjes is ook onzin, want die worden dan toch ook uitgeloot?
Trouwens, nieuwe vrienden maken is helemaal niet slecht voor je. En op wat voor school je dan ook zit, je best moet je toc zelf doen!

Rutger

12 jaar geleden

F.

F.

ik denk dat het idee van een decentrale selectie toch iets beter is. je moet uiteindelijk toch in die zesde klas belanden. als de school doorheeft dat je ouders je liever op die school hebben ipv jezelf wordt je op dat moment niet toegelaten.

12 jaar geleden

Pim

Pim

Het hele probleem met worden uitgeloot is niet perse dat je niet op die ene school komt waar je hééél graag heen wil, maar dat je echt alleen nog naar een school op jouw niveau kan waar plek voor je is.

Dus geen tweede keus of derde of vierde. Je komt gewoon op de school waar nog plekken zijn en als je pech hebt wordt er voor die vrije plaatsen óók nog geloot, waardoor je al helemaal ergens komt waar je nog nooit van gehoord hebt.

Ik ben helaas (en aan de andere kant gelukkig) ervaringsdeskundige: je stelt je onbewust in op een bepaalde school, wordt uitgeloot en mag vervolgens ook niet naar iets wat je wél oke lijkt.

Ben verder tevreden met de school waar ik nu zit, maar ben nog steeds niet blij met het systeem.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.