Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Lokpubers niet meer ingezet

Lokpubers niet meer ingezet

Door Merel

Berichtten we vorige week nog over de lokpubers die in Utrecht controleerden of cafés zich wel aan de nieuwe alcoholwet hielden, dinsdag maakte de gemeente bekend dat ze de minderjarigen niet meer zullen inzetten. De uitgedeelde boete van 1300 euro wordt weer ingetrokken.

Deze zogenaamde lokpubers, meestal jongeren van zeventien jaar, werden cafés ingestuurd met de opdracht alcohol te bestellen. Zo kon de gemeente heel makkelijk controleren of de nieuwe alcoholwet goed nageleefd werd door caféhouders.

Uitlokking

Maar er zaten een aantal haken en ogen aan de aanpak, en er kwam veel kritiek op. De gemeente zou op deze manier namelijk criminaliteit uitlokken, iets wat officieel verboden is in Nederland. 

De VVD-fractie in Utrecht liet dan ook weten dat het bij nader inzien maar de vraag was of de manier van controleren juridisch wel stand kon houden.

Bovendien zijn de lokpubers zelf ook strafbaar als ze alcohol kopen of drinken. "We hebben er juristen naar laten kijken en het blijkt dat we minderjarigen niet mogen inzetten. Als ze alcohol kopen in cafés zijn ze zelf namelijk ook in overtreding. In feite vragen we mensen om iets te doen wat niet mag," laat een woordvoerder van de gemeente Utrecht aan de website Dichtbij weten.

Voor het kopen van alcohol in supermarkten geldt dat trouwens niet. Daar mag de gemeente dus wel op deze manier blijven controleren.

Boete

Een van de gecontroleerde cafés in Utrecht is Stairway to Heaven van Henk Westbroek. Daar gaf de barman twee zeventienjarige meisjes een glas wijn, wat een boete van 1300 euro opleverde. Dat bedrag is nu dus kwijtgescholden door de gemeente. 

"Iedereen hier is erg blij," laat Stairway-medewerker Julia Harris weten. "We hadden dit niet verwacht. We gingen er vanuit dat we het juridisch zouden moeten gaan aanvechten, en daar waren we ook al klaar voor."

Ze vindt het goed dat de lokpubers 'ontslagen' worden. "Het was gewoon helemaal onterecht. Het was uitlokken, die kinderen waren na 23:00 uur aan het werk; ik vind het schandalig."

Burgemeester

Komt er nu een extra groot feestje van de bespaarde 1300 euro? "Nee hoor, was het maar waar!" lacht Julia. "Dat zou leuk zijn. We zijn gewoon heel erg blij. En ik vind dat we een goeie burgemeester hebben."

Gepubliceerd op 22 januari 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.