Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lin (19) studeert bij Defensie: 'Die kameraadschap maakt de opleiding uniek'

Lin (19) studeert bij Defensie: 'Die kameraadschap maakt de opleiding uniek'

In samenwerking met Defensie

Wanneer je aan een universitaire opleiding denkt, denk je waarschijnlijk aan jarenlang met je neus in de boeken zitten en een torenhoge studieschuld. Het kan ook anders: een studie waarbij je weken op een marineschip gaat varen, voordat je de collegebanken induikt. En ook nog betaald krijgt! Deze studie vind je bij Defensie. Geïntrigeerd door deze stoere studies, belde ik met Adelborst Lin (19), tweedejaars student Militaire Systemen en Technologie (MS&T) aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder.

Defensie biedt drie bachelors aan: Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen & Technologie. Lin is nu in opleiding tot officier Zeedienst en volgt de bachelor MS&T, een technische studie met aandacht voor Defensie en de systemen die daar worden gebruikt. Maar voordat je aan deze bachelor begint, leer je - als je voor de Zeedienst kiest - eerst om een marineschip te varen. Daarnaast kan je tijdens je bachelor excursies en stages doen op onder andere schepen en vliegbases.' 

"Je krijgt eerst les in hoe je moet varen, dus bijvoorbeeld navigeren en vertrouwd raken met de werkzaamheden op de brug (stuurhuis) van het schip. Ook leren we over militaire operaties, verkeersregels op zee, meteorologie en oceanografie. Heel gevarieerd dus." Als Lin na vijf jaar haar felbegeerde diploma heeft, is ze verantwoordelijk voor de navigatie en de veiligheid van een schip en zal ze leiding geven aan een team. 

Denemarken

Ik spreek Lin telefonisch, en als ze opneemt klinkt er een hoop gehaper op de lijn. "Even een plek met goed bereik zoeken." Lin bevindt zich op een schip in de Oostzee in de buurt van Denemarken. Ik vraag haar gelijk hoe ze daar na het halen van haar vwo-diploma is beland. "Op mijn middelbare school heb ik een aantal voorlichtingsdagen gehad waar verschillende studies werden gepresenteerd, waaronder de bachelorstudies van Defensie." Lin vertelt dat ze na die infodagen al vrij snel wist dat ze een studie bij Defensie wilde volgen. "Vooral de combinatie van theorie- en praktijkonderwijs sprak me erg aan."

De wekker gaat vroeg 

De studie bestaat natuurlijk niet alleen maar uit varen. Het grootste gedeelte van de tijd woont Lin op de academie in Den Helder. "We staan meestal om 6.30u op. De eerstejaars kunnen van 7.00u tot 7.30u ontbijten en daarna worden hun kamers geïnspecteerd. Je kamer deel je in de eerste periode met vijf anderen. Om 7.55u moeten we ons buiten melden, want om 8.00u is 'aanvang werkzaamheden'. Iedereen, ongeacht zijn rooster, moet dan uit zijn bed zijn." Dat is wel anders dan de ochtend van een doorsnee student.

Grenzen verleggen en samenwerken

Het mooiste dat Lin tot nu toe heeft meegemaakt, is ook meteen het zwaarste. "In de eerste twee weken van de introductieperiode zijn we met de hele promotie (iedereen uit dat jaar) naar Texel geweest. We werden daar zowel mentaal als fysiek uitgedaagd. Het is heel gaaf om te merken dat je je grenzen kan verleggen en vooral ook om dat samen te ervaren. Zo had ik nooit verwacht dat ik 12 kilometer met een rugzak van 20 kg en een ankerketting er overheen zou kunnen lopen. Op het moment zelf was het zwaar, maar achteraf gezien ben ik trots op mezelf dat ik het heb volgehouden."

Een van de belangrijkste dingen van de studie vindt Lin samenwerken. "Wanneer je begint, kom je in een totaal nieuwe groep, maar je leert elkaar binnen de kortste keren kennen. Je bent constant bezig om elkaar te helpen en te versterken, waardoor er een enorm hecht team ontstaat. Die kameraadschap maakt de opleiding uniek."

Defensie betaalt je studie

Het aanmelden voor een studie bij Defensie verloopt anders dan dat je je even bij Studielink inschrijft. Bij Defensie solliciteer je namelijk naar een toekomstige functie. De sollicitatie bestaat uit een mentale en fysieke test. Zo wordt er gekeken of je geschikt bent om als militair onder bijzondere omstandigheden te werken. Wanneer je aangenomen wordt, heb je dus niet alleen baangarantie; Defensie betaalt je studie en je krijgt zelfs salaris!

Lin: "Ook zonder salaris en baangarantie had ik voor deze studie gekozen, maar het is natuurlijk mooi meegenomen."

Lin volgt haar technische bachelor aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder, maar kies je voor één van de andere bachelors, dan volg je die grotendeels aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

Wil jij net als Lin studeren bij Defensie? 

Volg een webinar of kom naar een infodag en ontdek of werken bij Defensie iets voor jou is. 

Gepubliceerd op 18 oktober 2021