Liever schrijfster dan scholier

Liever schrijfster dan scholier

Door Mette

De afgelopen maanden stond ze volop in de spotlights. Ze werd geïnterviewd door kranten en tijdschriften en mocht zelfs aanschuiven bij De Wereld Draait Door: de 17-jarige schrijfster Solomonica de Winter is dankzij haar debuutroman 'Achter de Regenboog' inmiddels een bekendheid.

Haar debuutroman 'Achter de Regenboog' werd in zowel Nederland als Duitsland uitgegeven. Het boek gaat over de getraumatiseerde Blue, die stopt met praten nadat haar vader door geweld om het leven is gekomen. "Een ongelofelijk cool boek", schreef de Frankfurter Allgemeine Zeitung over het debuut.

Zelf zou Solomonica 'Achter de regenboog' cryptisch omschrijven met de zin: 'Er staat niet wat er staat', zo vertelt ze in een café in Amsterdam. Na even nagedacht te hebben, kan ze ook de boodschap van het boek omschrijven. "De grote boodschap die ik het boek mee wilde geven, is dat er heel veel verhalen zijn over de jongen die het meisje redt met de liefde. Ik wilde juist laten zien dat je niet gered wordt door de liefde; je moet jezelf redden."

Met schrijven begon Solomonica toen ze acht jaar was. Ze woonde toen met haar ouders, de schrijvers Leon de Winter en Jessica Durlacher, in het Amerikaanse Berkeley. Omgeven door natuur werd ze geïnspireerd om haar eigen verhalen te schrijven. "Ik tekende al mijn hele leven, ik hou er namelijk van om dingen te creëren. Rond je zevende leer je op school schrijven en lezen. Ik realiseerde me toen dat ik vrij goed was in het schrijven van verhaaltjes op school. Dus buiten school begon ik ook te schrijven. Toen ik acht was schreef ik mijn eerste echte verhaal. Maar het is niet alsof er een moment was dat ik dacht: 'oh, nu wil ik verhalen gaan schrijven'. Het ontstond langzaamaan."

Haat, wraak en woede

Inmiddels gaan haar verhalen niet meer alleen maar over de natuur, maar vooral over grote thema’s zoals haat, wraak en woede. "Al honderden jaren geleden werd er over dit soort grote thema's geschreven in boeken. En ook nu komen ze nog altijd voor. Het zijn dus tijdloze thema's, die vind ik mooi om te gebruiken."

Inspiratie haalt de jonge schrijfster natuurlijk uit boeken. Maar ze kijkt vooral ook veel films en series. "Ik ben eigenlijk meer bezig met films dan met boeken", geeft ze toe. "En ik kijk naar series zoals Breaking Bad, True Detective en Game of Thrones. Maar ik kijk niet alle series die er zijn. Ze moeten wel een thema hebben dat ik leuk vind, dus een beetje dat heftige."

Ouders

Inspiratie haalde Solomonica in ieder geval niet uit de boeken die haar ouders schreven. Die heeft ze namelijk niet gelezen, tot verbazing van sommige journalisten die haar interviewden. "Mensen dachten dat ik daar een soort statement mee probeerde te maken, maar dat is niet zo. Ik ben er gewoon nog niet aan toegekomen. Het is natuurlijk iets heel intiems om te lezen waar je ouders over schrijven. Ik wil daar liever mee wachten tot ik wat ouder ben. Ook wil ik de grote klassiekers al hebben gelezen, voordat ik aan mijn ouders' boeken begin. Ja, ik ga die zeker lezen, alleen nu dus nog niet."

Geen hulp

Ook al heeft ze haar ouders' boeken nog niet gelezen, veel mensen denken wel dat ze hulp heeft gekregen van haar vader en moeder. "In een bepaald opzicht is het natuurlijk logisch dat mensen dat denken. Als ze horen dat ik de dochter ben van twee schrijvers, denken mensen natuurlijk: 'oh ja, die hebben haar vast geholpen'. Maar het kwam allemaal uit mezelf. Ik wilde zo graag schrijven. En toen ik opgroeide - toen ik acht, negen jaar was - realiseerde ik me al snel: dit is wat ik wil worden: schrijver. Dus mensen zien dan niet dat ik mijn eigen schrijvers-empire zelf heb opgebouwd. Mijn ouders hebben zich daar nooit mee bemoeid."

Vindt Solomonica het eigenlijk vervelend dat er zo vaak naar haar ouders wordt gevraagd in de media? "Ik probeer mezelf in interviews gewoon zo goed mogelijk uit te leggen. Ik hoop dat mensen mij daardoor buiten mijn ouders gaan plaatsen. In plaats van de dochter van, worden zij de ouders van."

Stoppen met school

Haar grote droom heeft Solomonica wel een beetje bereikt. Het liefst zou ze dan ook meteen stoppen met school. Maar dat mag helaas niet van haar ouders. "Ik zou het liefst willen zeggen: laat maar. Maar dat vinden mijn ouders niet goed, dus ga ik na mijn eindexamens studeren. Ik weet nog niet precies wat. Iets met film, denk ik, het is allemaal nog vaag. En als het op de een of andere manier niet lukt om geld te verdienen met schrijven, dan is mijn plan B om tattoo-artist te worden. Maar ik weet niet of dat echt gaat gebeuren."

En de sleutel naar het succes?, vraag ik haar tot slot. "Veel lezen. Schrijf over alles wat je wil. Het maakt niet uit over wat, het maakt niet uit of je slecht kan schrijven: gewoon schrijven. Gewoon dingen maken, dat is altijd goed."

  • Lees hierrrr het zeker-weten-goed-verslag van 'Achter de Regenboog' op Scholieren.com.
  • Je kunt Solomonica ook volgen op Instagram.
Gepubliceerd op 8 januari 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Mooie Wutang muts heeft ze.

7 jaar geleden

Mette

Mette

Ze heeft ook een heel mooi boek hoor! ga dat maar lezen :-)

7 jaar geleden

T.

T.

hotty

7 jaar geleden

S.

S.

De enige reden dat ik dit heb aangeklikt is vanwege die foto. Ik weet zeker dat als het een of ander misvormd meisje met suikerziekte was, het aantal views 90% minder zou zijn. Cheers!

7 jaar geleden

Chris

Chris

Neemt niet weg dat dit mooie meisje een bak talent heeft! Dat kan niet iedere hottie zeggen :-)

7 jaar geleden

A.

A.

Hoe ziet iemand met suikerziekte er dan uit?

7 jaar geleden