Liefde: Emma

Liefde: Emma

Emma (14) is smoorverliefd op haar nieuwe vriendin. Ze vertelt haar gelovige ouders er niets over, omdat ze bang is dat zij het niet begrijpen. Toch heeft ze er nogal wat moeite mee dat ze niet eerlijk tegen haar ouders kan zijn. "Het zou zo leuk zijn als ze blij voor me konden zijn." 

Lisette en Nienke interviewen jongeren over hun liefdesleven en alles wat daarbij komt kijken. Seksualiteit, Tinder, daten en flirten; alles komt aan bod. Deze keer: Emma.

Emma kent haar nieuwe liefde via school. "Ik raakte bevriend met een basisschoolvriendin van haar, een tijdje geleden. In de pauze stond ik ook bij hen en we werden goede vriendinnen." Het is moeilijk te zeggen wat ze precies leuk aan haar vindt. "Ze is gewoon... Anders. Het is nooit ongemakkelijk, altijd gezellig en ze is hartstikke ruimdenkend. Dat vind ik mooi." 

Gelijke rechten

Ze zou het wel van de daken willen schreeuwen, maar dat kan niet. De mensen in haar omgeving staan niet allemaal open voor homoseksualiteit. "Toen ik van mezelf leerde dat ik bi ben, was dat ook het moeilijkst. Ik geloof zelf heel erg in gelijke rechten voor LHBT'ers, maar dat betekent niet dat dat voor iedereen zo vanzelfsprekend is."

Zo hoort ze veel vooroordelen om haar heen. "Als we bijvoorbeeld tv kijken en er een vrouwelijke jongen voorbij komt, hoor ik al gauw termen als 'homo' naar de tv geslingerd worden. Terwijl je dat ook niet roept als iemand er heel erg 'hetero uit ziet'." 

Homofobie

Emma's ouders weten van niets. Om ze homofoob te noemen vindt ze een beetje ver gaan, maar toch: "Ze zeggen wel dat ze niets hebben tegen homo's, of het homohuwelijk, maar dat laten ze niet altijd blijken." Haar moeder denkt dan ook dat het een keuze is. "Wat natuurlijk onzin is. Als het een keuze zou zijn, dan zou ik wel hetero zijn. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker."

Zo is ze bijvoorbeeld bang dat haar ouders willen dat ze haar keuze 'herroept', en weer hetero wordt. "Alsof het zo werkt", zegt Emma. Ook denken ze al gauw dat ze verliefd is als ze het over een jongen heeft. "Als ze weten dat ik ook op meisjes val, gaan ze er denk ik vanuit dat ik op iedereen verliefd ben, ofzo." 

Christelijk geloof

Misschien komt deze kijk op homoseksualiteit gedeeltelijk door hun christelijke geloof. "Maar ik ben zelf ook christelijk en haal er juist uit hoe belangrijk het is je naasten lief te hebben. Het komt te veel voor dat mensen de Bijbel gebruiken om haat te verspreiden, en dat zou niet mogen."

Het enige wat Emma nu weet, is dat ze het er nog niet over wil hebben. "Misschien als ik weet dat ik mijn leven wil delen met een vrouw." En tot die tijd wil ze haar relatie zo min mogelijk op het spel zetten.

Emma is niet haar echte naam. Ze wilde graag anoniem blijven.

Gepubliceerd op 3 december 2014
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

E.

E.

Het lijkt me best moeilijk. Ik heb zelf ook christelijke ouders. Dus ik snap het. Succes

7 jaar geleden

Y.

Y.

Ik vind dit best erg. Ik heb zelf 2 lesbische moeders, en 1 is best christelijk. mn moeder was ook bang om het te vertellen, alleen mn opa en oma reageerde goed. onthoud: liefde overkomt je, je kunt het niet weigeren. you go girl!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.