Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?Volg ons nu op Instagram

Lezen en versieren met Elfie Tromp & Mano Bouzamour

Door Sandra

Afgelopen vrijdagavond was ik aanwezig tijdens de start van de Literatour, de boekenweek voor jongeren. Een team van 25 schrijvers gaat van 16 tot en met 24 september op tournee langs honderd middelbare scholen om daar met jongeren te praten over verhalen, schrijverschap en lezen.

Speciaal voor de Literatour 2017 schreven Özcan Akyol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp drie korte verhalen, gebundeld in 3PAK, dat cadeau wordt gedaan aan jongeren door de boekwinkel en openbare bibliotheken. Ik sprak de twee schrijvers Elfie en Mano over het lezen, schrijven én versieren. 

Elfie Tromp(1985) kun je kennen van haar vaste column bij de Metro. Daarnaast presenteert ze regelmatig bij de VPRO. Momenteel speelt ze haar liedjesprogramma MONSTER LOVE TOWN. Haar laatste roman is Underdog en in 3PAK schreef ze het verhaal 'Zwarte Flamingo'. 

S: Wat heeft lezen jou gebracht? 

E: "Uiteindelijk een carrière natuurlijk. Als ik niet bezeten was geraakt van lezen was ik ook niet gaan schrijven. Mijn eerste advies voor mensen die zouden willen schrijven: ga eerst lezen. Kijk naar welke schrijver, welk genre en welke stijl je precies tof vindt. Daar leer je heel veel van. Ik vind het mooie eraan dat je ook kunt kijken hoe het is geschreven en bovendien is het helemaal niet erg om je te laten inspireren door andere mensen."

S: Heb je ooit iemand versierd door gebruik te maken van literaire kennis of vaardigheden die je hebt opgedaan door literatuur? 

E: "Jazeker! Op Instagram zet ik nu citaten die ik heb gebruikt om mijn huidige vriendje te versieren via Whatsapp. Vaak lees ik met mijn smartphone naast mijn boek. Als ik dan een mooie zin maak ik een foto. Die foto stuur ik dan door naar vrienden, aan iemand aan wie me het doet denken of aan een jongen waar ik een beetje verliefd op ben."

S: Hoe kan literatuur het leven van jongeren verrijken? 

E: "Men benadrukt altijd dat je meer empathie krijgt, dat je beter leert lezen, daardoor beter studeert en zo een betere baan krijgt. Dat vind ik allemaal zo klinken alsof boeken bakken met havermout zijn. Uiteindelijk kan je weirde shit lezen, onder het mom van: dit is goed voor mijn ontwikkeling. Ik heb extreme rare verhalen gelezen, terwijl ik nog steeds kan zeggen: jongens, dit is goed voor mijn ontwikkeling! Terwijl als je zegt dat je Lord of The Rings kijkt of zoiets, niemand zegt: dit is goed voor je ontwikkeling."

Mano en Sandra presenteren 3PAK. Leuk feitje: hij vond de pailletten op m'n trui geweldig.

Mano Bouzamour (1991) kan je kennen van De Belofte Van Pisa (2014) dat in korte tijd de bestverkochte debuutroman van 2014 werd. Hij is columnist voor Het Parool en schrijft voor Elle en Cosmopolitan. Ook geeft hij met regelmaat lezingen over literatuur op middelbare scholen en universiteiten. Hij schreef in 3PAK het verhaal 'Witte Donderdag'. 

S: Wat heeft lezen jou gebracht? 

M: "De wereld."

S: Hoe beschrijf je die wereld? 

M: "Door het lezen begrijp ik mezelf en anderen beter. Je wordt er empathischer van, je leert kijken door de ogen van andere personen. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit in New York geweest, maar J.D. Salinger [auteur ''De Vanger In Het Graan''] heeft me Central Park en Fifth Avenue laten zien. Ik weet hoe het eruit ziet zonder dat ik daar daadwerkelijk ben geweest.

S: Sinds wanneer weet je dat schrijven je levensopdracht is? Van jongs af aan? 

M: "Nee niet echt. Op de middelbare school deed ik mee aan schrijfwedstrijden, die ik meestal won. Ik dacht: Ik vind het leuk om te schrijven, mensen vinden mijn schrijfsels leuk. Mensen vinden mijnn gelul leuk én ik kan er geld mee verdienen. Dus dacht ik: ik moet mijn talent verder ontwikkelen. Toen ging ik veel lezen en schrijven. Na mijn middelbare school, ik was toen 19, heb ik tot mijn 22e alleen maar gelezen en geschreven. Overdag werkte ik in een sushi-restaurant en na drie jaar was mijn boek er."

S: Heb je ooit iemand versierd door gebruik te maken van literaire kennis of literaire vaardigheden?

M: Dat is een goeie. Goed schrijven is goed verleiden. Als schrijver ben je dan ook een goede verleider. Je moet de lezer verleiden met iedere bladzijde door te lezen. Je houdt iets achter, je geeft niet alles bloot, je doet dat namelijk geleidelijk.

Gepubliceerd op 20 september 2017