Lettersoep: Nova is biseksueel

Door Lisa

Nova (16) zit op de middelbare school en heeft het maar druk. Ze maakt op Youtube videos over van alles: muziek, sketches, praatvideo's en ga zo maar door. Oh ja, en ze is biseksueel.

Hoe is het om jong te zijn en te struggelen met je gender of seksualiteit? In Lettersoep interviewen Anouk en Lisa jongeren uit de LGBTQIA+-community. Elke keer een andere letter, elke keer een ander verhaal.

In januari uploadde Nova zoals elke week een Nova Legt Uit - video. Dit is een vaste reeks op haar Youtube kanaal waarin ze verschillende onderwerpen aan haar kijkers uitlegt. En die week ging het over een onderwerp waar ze zelf veel mee te maken heeft: biseksualiteit.

Best overbodig
Nova vertelt dat ze lang getwijfeld heeft over haar eigen seksualiteit. Wel wisselde dit af, de ene maand was ze er een stuk meer mee bezig dan de andere maand. "Ik denk dat ik er vooral in de jaren 2015 en 2016 veel over na heb gedacht, en ook veel heb getwijfeld. Ergens vond ik het spannend, je bent als biseksueel toch anders. Het is niet de norm. Maar nu ik er zo op terugblik is dat getwijfel eigenlijk overbodig geweest."

Nooit officieel 'uit de kast' gekomen
Het aan anderen vertellen was voor Nova niet niks. "Toen ik zelf comfortabel was met het idee, heb ik het eerst aan een aantal vriendinnen verteld. Toch was het nog best spannend om de woorden hardop uit te spreken." Vanaf daar ging het als vanzelf, iedereen kwam er langzamerhand achter dat Nova biseksueel is. "Ik ben nooit echt officieel 'uit de kast' gekomen. Mijn ouders merkten het bijvoorbeeld pas toen ik thuiskwam met een vriendin. Rare reacties heb ik hierop niet gehad, gelukkig maar.

''Voor mij was het gewoon niet nodig om op een stoel te gaan staan om mijn seksualiteit aan anderen te vertellen." In andere woorden, voor Nova was een coming-out overbodig. "Het kan voor anderen helpen om wel écht uit de kast te komen, maar voor mij hoefde het niet. Ik vind dat iedereen vooral voor zichzelf moet kiezen wat fijn voelt."

Labels zijn niet nodig, maar wel handig
Nova vertelt dat het vooral fijn is om aan anderen uit te kunnen leggen wie ze is en wat haar geaardheid is. "De labels, zoals biseksueel ook een label is, zijn voor mezelf niet perse nodig, maar ze kunnen zo wel handig zijn. In plaats van dat ik een zweverig verhaal moet ophangen over op wie ik val, kan ik nu gewoon de term biseksueel noemen. Maar voor mezelf heb ik het label niet nodig, ik weet wie ik ben en op wie ik val."

Meer positiviteit op Youtube
Nova sprak zich op Youtube openlijk uit over haar seksualiteit. "Ik vind het heel knap en goed dat er tegenwoordig online veel meer over seksualiteit gesproken wordt, dat is niet niks. Een aantal jaar geleden waren de enige video's die je kon vinden dramatische coming-out verhalen waarin youtubers huilend vertelden over hun pestverhaal. Hoewel deze verhalen goed bedoeld zijn, werken ze vooral demotiverend."

Nova wilde graag een andere kant laten zien, een positievere kant. "Met mijn video wilde ik laten zien dat het ook gewoon allemaal goed kan gaan, het valt allemaal echt mee." In haar eigen video legde Nova uit wat biseksualiteit precies inhoudt en daarnaast vertelde ze ook haar eigen verhaal. "Op die video heb ik geen enkele slechte reactie gehad, waar ik eigenlijk heel trots op ben. Ik heb achteraf nog zoveel lieve reacties gehad en mensen die hun verhaal met me deelden. Ik ben dan ook blij met mijn kijkers en ik vind het fijn dat we elkaar zo respecteren."

''Ik hoop dat er door de jaren heen nog veel meer positieve foto's en video's rondom seksualiteit worden gemaakt. Want hoewel vervelende reacties of horror coming-out stories mij niet zoveel doen, vind ik het wel belangrijk dat anderen zich ook zeker voelen over hun geaardheid." Nova denkt dat er al zeker een stijgende lijn te vinden is: "Ik heb er alle vertrouwen in dat er de komende tijd alleen maar meer video's zullen verschijnen die een positieve invloed hebben op mensen. Zo komt iedereen er hopelijk achter dat het helemaal oké is om jezelf te zijn, ongeacht je geaardheid."

Gepubliceerd op 9 april 2018
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.