Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Lerarenstaking: 'Zij komen voor zichzelf op en ik hoef lekker niet naar school'

Lerarenstaking: 'Zij komen voor zichzelf op en ik hoef lekker niet naar school'

Door Wieke

"Ik heb liever twee dagen minder les om aandacht te vragen voor een groot probleem, dan steeds nieuwe docenten omdat de vorige een burn-out kreeg." Vandaag en gisteren staakten weer honderden leraren van het basis- en voortgezet onderwijs. Veel scholieren hebben begrip voor de leraren, maar eerlijk is eerlijk: de meesten zijn vooral blij om een dagje vrij te hebben.

Stemmingmakers, het onderzoeksbureau van Scholieren.com, vroeg scholieren hoe zij tegen de staking aan kijken. Meer dan vijfhonderd middelbare scholieren deden mee aan het onderzoek en meer en meer dan de helft gaf aan de staking een goed idee te vinden. De meesten vinden het vooral een win-win-situatie: "Ze komen op voor zichzelf en ik hoef lekker niet naar school."

Gestreste sfeer

Er werd enthousiast gestaakt deze twee dagen. Bijna de helft van de scholieren gaf aan dat in ieder meerdere leraren het werk neerlegden en van ruim twintig procent van de scholieren ging de school twee dagen helemaal dicht. "We hebben geen school!!!" was voor veel scholieren de reden waarom ze de staking een goed idee vonden. 

Toch waren er ook veel scholieren die het oprecht een goede zaak vinden dat de leraren voor zichzelf opkwamen deze dagen. De hoge werkdruk was een veelgenoemde reden. "Mijn leraren zijn overspannen en werken veel te veel overuren", was een van de reacties. Een aantal scholieren gaf aan dit zelf ook te merken: "Er is echt een hoge werkdruk. De leraren raken hierdoor gestrest, waardoor de sfeer op school minder gezellig is."

Slecht idee

Zestien procent van de scholieren vond de staking geen goed idee. "Ze hebben al wat geld gekregen, hier mogen ze wel blij mee zijn", is een scholier van mening. Iemand anders vertelt dat hij de staking niet zo tof vindt omdat hij nu nog meer lesstof mist.

Lerarentekort

Dat scholieren veel lesstof missen, is een probleem op veel scholen door het lerarentekort. Ongeveer de helft, iets meer dan tweehonderd scholieren, zegt helemaal niks te merken van het lerarentekort. De andere helft geeft aan dat het lerarentekort wel degelijk impact heeft. Zo'n tweehonderd leerlingen zeiden dat ze bijvoorbeeld geen vervanger krijgen als er een leraar ziek is. Ook gaven veel leerlingen aan dat ze voor één vak vaak verschillende docenten krijgen en dat de docenten vaak weinig aandacht hebben voor de leerlingen. 

"Ik zit nu in mijn examenjaar, vwo 6, en met economie zitten wij erg in de knoei. We hebben een maand geen docent gehad en vervolgens viel de nieuwe docent ook weer twee weken uit. Al met al chaos en we hopen maar dat het goedkomt." Vertelt een leerling ons.

Zelf leraar worden

Ook maken verschillende scholieren zich zorgen om het salaris van leraren omdat ze zelf het onderwijs in willen. "Ik wil later ook leraar worden, en het zou dan wel fijn zijn als het loon omhoog gaat." Veel scholieren vinden het leraarschap dan ook een belangrijk beroep en beseffen dat we nu eenmaal niet zonder kunnen. "Het is een van de belangrijkste beroepen die er zijn. Zonder leraren zouden we nergens zijn."

Gepubliceerd op 31 januari 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie