Lena lijdt aan het Sorry-syndroom

Door Lena

“Oeps, sorry.” Het zijn woorden die anderen mij veel horen zeggen. Een persoon die ik per ongeluk duw bij het passeren. Maar ook een persoon die míj duwt. Of als iemand mij erop wijst dat ik teveel “sorry” zeg. Zelfs tegen een bank mompel ik de woorden als ik er bij een moment van onoplettendheid tegenaan stoot.

Ik heb nooit gedacht dat het iets slechts was, tot een korte tijd terug. Het begon toen ik “sorry” zei bij elke punt dat ik maakte als ik tafeltenniste. Dit komt omdat toen ik de sport net beoefende, we moesten proberen om zolang mogelijk de bal op tafel te houden. Vooral niet per ongeluk scoren dus. Telkens als ik iets te hard sloeg en mijn partner niet op tijd kon terugslaan, zei ik sorry. En deze gewoonte bleef aanhouden tot we echte wedstrijdjes speelden. Ik had niks door, totdat een van de toeschouwers mij aansprak en vroeg: “Waarom verontschuldig je je als je een punt maakt? Win je niet graag dan?” Op dat moment besefte ik dat er veel overbodige sorry’s uit mijn mond kwamen. Het zijn bijna tussenwerpsels geworden. Je moet je absoluut nooit excuseren voor het winnen van een spel.

Na een tijd heeft het niet veel betekenis meer. Wat als je wel iets doet dat écht een sorry verdient? Mijn persoonlijke oplossing is dan het gebruik van “Het spijt me” en “Mijn excuses”. Ik heb het ook al uitgelegd aan degenen die me op mijn sorry-gebruik hebben gewezen. En toen had iemand mij erop gewezen dat het mijn overbodig sorry-gebruik niet oplost. Wat helaas waar is.

Waarom doen we het?

Na raadpleging van het internet, heb ik geleerd dat er zelfs een (Engelse) naam voor is: ‘Sorry Syndrome’. Ik ben dus niet alleen! Er zijn verschillende oorzaken voor dit syndroom. Ons laag zelfbeeld bijvoorbeeld. Of omdat we onbewust kritiek voor willen zijn. Of omdat we willen laten zien dat we welgemanierd zijn. Of omdat we anderen blij willen maken. En omwille van de verzorgende natuur van vrouwen en hun drang om iedereen gelukkig te houden, hebben vrouwen meer last van het sorry syndroom.

Sorry

Zelfs nu ik me er volledig van bewust ben, gebruik ik nog steeds teveel sorry’s. Daarom ga ik vanaf nu nadat ik per ongeluk sorry zeg in situaties waar het niet nodig is, er een “not sorry” achter plakken. Misschien stop ik na wat ongemakkelijke situaties met mijn sorry-gebruik.

Maar tot die tijd, sorry not sorry voor mijn sorry-gebruik.

Gepubliceerd op 24 oktober 2017
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.