Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Leesvoer voor op je lijst: Lucifer

Leesvoer voor op je lijst: Lucifer

Door Mette

Ik las een boek

Getiteld Lucifer

Geschreven door Connie Palmen

Grof gemeten 4,7 centimeter dik.

Vier Hashtags Vooraf: #mysterie #dood #KABOEM #vetvaag

Het viel als een BOM. Het is namelijk gebaseerd op een componist die echt heeft geleefd. Peter Schat, heette hij. Deze man is niet, zoals veel bekenden in boeken, al lang geleden overleden, maar hij stierf pas in 2003. 

Connie Palmen speculeerde in haar boek enorm over zijn leven en de rollen van anderen daarin. Er werden enorm veel kritische commentaren geschreven over de manier waarop de schrijfster dacht de werkelijkheid in te kunnen vullen. Ze werd zelfs vergeleken met Geert Wilders...

Maar genoeg over de media, tijd voor de inhoud.

Het motto van het boek: "But what's confusing you is just the nature of my game"

Verrassend genoeg is deze zin niet afkomstig uit een oud boek of een diepzinnig gedicht, maar uit een liedje van de Rolling Stones. Sympathy for the devil, om precies te zijn. Hoe toepasselijk, gezien de titel van het boek.

Eerste regel: "Vierentwintig jaar geleden las ik een zin in de krant. Dit verhaal gaat over die zin, of liever over de zoektocht naar de betekenis ervan."

Het verhaal draait helemaal om de volgende woorden: "Onze engel is gevallen". Dit was de rouwadvertentie van Clara Wevers, de vrouw van componist Luca Loos, die in de zomer van 1981 op tragische wijze is overleden nadat ze van een rots afviel. 

Vele jaren later wordt in de hele literaire wereld die zich langs de grachtengordels van Amsterdam beweegt, nog altijd gespeculeerd over de oorzaak van Clara's dood. Was het een ongeluk, heeft Lucas haar vermoord (hij was immers eigenlijk homo en ze hadden toch al best vaak ruzie), of pleegde Clara zelfmoord?

Ik heb het uitgelezen, omdat niemand wist wat waar was. Het hele boek is een aaneenschakeling van gesprekken, observaties, spanningen. Ik heb nog nooit zo veel glazen op terrassen leeggelezen, en toch blijft het steeds spannend. Je weet nooit wie er nu weer iets gemeens zal zeggen, wie dan weer een halve zenuwverlamming krijgt. 

Het feit dat het boek gebaseerd is op feiten, geeft het een extra dimensie. Het gaat in essentie eigenlijk over de vraag wat er waar is, en wat wordt verteld. Wanneer jij de getuige bent, zijn jouw woorden waar. Of je nu liegt of niet; je bepaalt de realiteit. 

Maar het was vaag! In Lucifer zitten eindeloos veel verwijzingen naar Nederlandse schrijvers. Hoewel ik wel een zogenaamde "belezen scholier" genoemd kan worden, heb ik ongeveer 99% van die dingen er niet uitgehaald. Dus, als je niet zo veel voorkennis hebt, zul je misschien niet echt in staat zijn dit boek goed te analyseren. 

Dus wel lezen, maar pas als je veel literatuurgeschiedenis gehad hebt. 

Lucifer, Connie Palmen
Uitgeverij Prometheus

Moeilijkheid: ****
Algemene beoordeling: ***

Gepubliceerd op 1 oktober 2015
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.