Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

'Leerlingen Islamitisch college werden geslagen'

'Leerlingen Islamitisch college werden geslagen'

Hidde

Leerlingen van het inmiddels gesloten Islamitisch College Amsterdam (ICA) werden geslagen door docenten. Dat blijkt uit een reconstructie van het weekblad Elsevier, dat onder andere met oud-personeel van de school sprak.

Het Islamitisch College moest in 2011 definitief haar deuren sluiten omdat het onderwijs volgens de inspectie ondermaats was. Ook trok de school te weinig leerlingen. Maar er was dus meer aan de hand, blijkt uit onderzoek van Elsevier.

Liniaal

Niet alleen het onderwijs was slecht, maar ook het schoolklimaat. Zo vertelt een oud-stagiaire anoniem hoe leerlingen respect werd bijgebracht: "De kinderen werden geslagen met de liniaal. Ik heb dat zelf één keer gezien, maar hoorde dat heel vaak van de zeven andere stagiaires en ook van de kinderen zelf."

Maar de waslijst aan misstanden is nog vele malen langer. Zo vertelt docent 'Robert' (gefingeerde naam) in het weekblad hoe hij zag dat sommige docenten radicale opvattingen wilden verspreiden. "De meeste Marokkaanse vakdocenten vlochten de fundamentalistische doctrine gewoon door de lessen heen", aldus Robert, die vijf jaar op de school werkte.

Fraude

Hendrik Verweel, van 2008 tot 2010 interim-directeur van het Islamitisch College Amsterdam, herkent zich echter niet volledig in het geschetste beeld. Wel erkent hij dat er een poging tot fraude heeft plaatsgevonden. Hij verklaarde het gestolen schoolexamen ongeldig. "Vervolgens kreeg ik een protestbrief van alle ouders. Echt waar! Maar die brief bleek later door de leerlingen zelf gemaakt te zijn."

Verscherpt toezicht

In 2005 verschijnt een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie. De leraren zouden het Nederlands onvoldoende beheersen en er was teveel lesuitval. Een jaar later is er nog geen verbetering en komt de school onder verscherpt toezicht. Uiteindelijk sluit de school in 2011 definitief haar deuren.

Even zou er sprake zijn van een fusie met de eveneens in opspraak geraakte scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, maar dit bleek niet mogelijk. Van Bijsterveldt - destijds onderwijsminister - gaf geen toestemming, en de school was bovendien te laat met toestemming vragen voor een fusie.

Fatma

In 2012 schreef gastblogger Fatma, tot de sluiting in 2011 leerling van de school, op Scholieren.com hoe zij in haar examenjaar op zoek moest naar een nieuwe school.

Gepubliceerd op 20 februari 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.