'Laten we in allochtonen investeren'

'Laten we in allochtonen investeren'

Discriminatie is nog altijd sluimerend aanwezig in onze hedendaagse samenleving. Neem bijvoorbeeld de 'minder Marokkanen'-opmerking van Geert Wilders vorige maand. Deze opmerking is gebaseerd op vooroordelen die de PVV-leider over deze groep heeft. Wat we meestal niet beseffen is dat vooroordelen en dit soort opmerkingen vaak grote gevolgen hebben voor de gediscrimineerde allochtonen.

De meeste reacties die personen zoals Geert Wilders losmaken gaan over zijn generaliserende gedrag. Zo is "er zijn in elke groep wel rotte appels" een vaak gehoord tegenargument, maar er zijn ook mensen die denken dat Marokkanen inderdaad de criminaliteitscijfers vertegenwoordigen. Wat ik mij afvraag is waarom deze rotte appels er überhaupt kunnen zijn. Als je dit probleem wilt verminderen, dan is mensen het land uitzetten een wel erg achterlijke oplossing.

Vluchtelingen

Als allochtoon heb je best veel te verduren. Zelfs een neuspeuterende achtste-groeper heeft een betere basis in de samenleving. Zo zijn mijn ouders als vluchtelingen naar Nederland gekomen en werd er van ze verwacht dat ze op hetzelfde kennisniveau zaten als de rest van Nederland. En dat terwijl ze uit een compleet andere cultuur kwamen en geen letter Nederlands konden lezen.

Samen met alle andere allochtonen die onze multiculturele samenleving telt, moeten ze zich bewijzen. Hierbij worden ze ook nog over een kam geschoren en soms wil men zelfs liever dat ze het land uitgaan. Maar moeten wij niet juist in deze allochtonen investeren in plaats van ze de deur te wijzen?

Leerling pesten

Discriminatie is zoiets als een nieuwe leerling pesten; de gevolgen voor de persoon die gepest wordt zijn groot. Die voelt zich onderdrukt en heeft geen ruimte om zich te ontwikkelen en tot bloei te komen. Ditzelfde geldt ook voor allochtonen; ze worden neergeslagen voordat ze zelfs maar een kans krijgen.

Ergens is het wel begrijpelijk waarom mensen discrimineren. We hebben nou eenmaal allemaal onze vooroordelen en er hier niet vanuit gaan is een hele kunst.

Sociaal experiment

Het is belangrijk dat men zich verplaatst in een ander. Zo is er een Amerikaanse lerares die een sociaal experiment heeft bedacht om het inlevingsvermogen te kunnen vergroten. Doordat de rollen worden omgedraaid en de maatschappij wordt nagebootst, voelt de allochtone groep hoe makkelijk het is om te discrimineren en hoe onbewust je dit doet. Ook voelt de andere groep hoe verschrikkelijk het is om onderdrukt te worden en hoe onrechtvaardig ze behandeld worden. We zouden dit, denk aan programma's als Over de Streep, ook op sommige middelbare scholen kunnen invoeren.

Hard gewerkt

Want in mijn ogen heersen er nu nog te veel verschillen. Daarom moet er geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld het wegwerken van taalachterstanden in het onderwijs. En dan hoop ik dat de vluchtelingen van nu zich net zo kunnen ontplooien in Nederland als mijn ouders ooit deden. Daardoor kan mijn vader nu beneden tv kijken, iets wat vrijwel nooit kon in Afghanistan. Deze luxe is voor hem mogelijk omdat hij hier in Nederland kansen heeft gekregen, en hard heeft gewerkt. Dat moeten we toch stimuleren, en niet tegenwerken?

Gepubliceerd op 16 april 2014
ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.