Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Lastige rekenvragen bij vmbo-examen Nask 2

Lastige rekenvragen bij vmbo-examen Nask 2

Juliën

Nask (natuur- en scheikunde) 2 stond vanmiddag op het programma voor 12.681 vmbo'ers. Voor veel correspondenten was het een waardige afsluiter van de examenperiode.

Bij Amy Koet ging het hartstikke goed. “Ik heb het net even nagekeken, en ik heb denk ik 55 van de 67 punten. Ik heb ongeveer een 8 gescoord.” Ook bij Dunya Vos ging het examen wel redelijk: “Dit was mijn laatste examen en ook nog voor mijn slechtste vak. Ik was ook veel te laat begonnen met leren. Ondanks dat ging heb ik hem nog best goed gemaakt.”

Pittige opdrachten

Volgens de twee dames zorgde dit examen gelukkig niet voor een dramatisch einde, maar het was ook geen makkie. Amy vond een aantal vragen wel lastig. “Er zaten wel pittige opdrachten en vraagstellingen in die we voorgaande jaren niet hebben gehad. Ik en al mijn klasgenoten vonden vraag 11 heel moeilijk.”

Djura Kuil vond niet alleen vraag 11 lastig: “Ik vond de vragen erg moeilijk. Er stonden namen van stoffen in waar ik nog nooit van gehoord had. Daardoor heb ik hele vragen niet kunnen maken. Ik ben daarom rond 15:00 maar weggegaan. Ik wist echt niet wat ik met die vragen moest.” Djura vond het examen vooral niet in balans: “Sommige vragen waren zo makkelijk, waarom moest de rest dan zo moeilijk zijn?”

Evenwichtig examen

In de klas van Dunya Vos zit een klasgenootje die vorig jaar het examen ook gemaakt heeft. “Zij vond het examen van vorig jaar lastiger en toen had zij ook een voldoende voor Nask 2. Normaal staan er veel reactievergelijkingen, maar dat viel deze keer wel mee. De reactievergelijkingen die erin stonden leverden minder punten op. Voor de rest stonden er veel vragen over zuren in dit examen. Dat is allemaal best wel basisstof, dus het was goed te doen.”

Volgens docent Jenny Hoefnagels was het een evenwichtig examen: “Er zaten vragen in die je met de BINAS kon beantwoorden, dat was een kwestie van goed lezen en opzoeken. De rekenvragen en reactievergelijkingen waren daarentegen wel een stuk lastiger. Zo kan ik me goed voorstellen dat mijn leerlingen moeite hadden met de rekenvragen 25 en 26.”

Docent Mark de Ruijter-Groenewold kan zich aansluiten bij Jenny Hoefnagels: "Er was een vraag over het productieschema van soda en dat schema zag er heel ingewikkeld uit. Ik kan me voorstellen dat het niet bevorderlijk is voor de motivatie van de leerlingen. Bovendien was dit voor veel scholieren hun laatste examen, dat heeft wel invloed. De energie en concentratie zijn dan toch een beetje op."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat het aantal klachten heel erg meevalt. "Er zijn maar een paar honderd mensen die hebben geklaagd, dus dat valt heel erg mee. Er gaan wat klachten over onduidelijke vraagstellingen, maar verder niets opvallends."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 23 mei 2017
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.