Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Lange teksten bij havo-examen scheikunde

Lange teksten bij havo-examen scheikunde

Ruim twintigduizend havisten bogen zich dinsdagmiddag over het eindexamen scheikunde. Een examen dat bij onze huisfotografe Leonie van den Ende niet zo voorspoedig verliep. 

''Ik wilde zó graag een acht halen, dat ik nogal gestrest de gymzaal binnenliep'', vertelt de haviste. ''Het ging daarom ook niet zo goed. Halverwege viel mijn rekenmachine ook uit, waardoor ik zeker tien minuten aan tijd heb verloren en ik op het einde gigantisch in tijdnood kwam. Heel erg zonde allemaal.''

Plakken

Ook scholiere Sjouke van den Berg had moeite met het examen scheikunde. ''In deze toets zaten veel lange teksten, die ik met het oefenen niet tegen ben gekomen. Ik vond het erg lastig en in de examenzaal was het ook vrij warm. Ik bleef nog net niet aan mijn stoel plakken, haha.''

''Volgens mij heb ik op mijn examen nieuwe stofjes bedacht, want ik heb allemaal rare dingen opgeschreven'', lacht scholier Rik Hoveling. ''Ik had redelijk goed geleerd, maar dit examen ging niet super. Ik had last van een black-out. Ik had het gevoel dat ik beter bij het examen kon weglopen, dan het afmaken. Ik ga het examen straks wel nakijken, misschien verras ik mezelf nog.''

Gekneusde vinger

Een examenkandidaat met pech, dat is havist Shirley Versteeg. Zij kneusde afgelopen zaterdag haar vinger en moest vandaag haar examen scheikunde maken. Hoe verging haar dat? ''Ik zat met twee docenten in een apart lokaal. De één schreef op wat ik zei, de ander controleerde of we niet stiekem zaten te overleggen. Heel ongemakkelijk, maar ik zal er aan moeten wennen. Diezelfde docenten zullen ook bij mijn volgende examen aanwezig zijn om voor me te schrijven.''

Docent Aad Brakus vond de toets niet moeilijk, maar ook niet makkelijk. ''Ik vond het rekenwerk wel redelijk makkelijk, ik had verwacht dat het examen van hoger niveau zijn." De leerstof sloot wel goed op het examen aan. "Bijna al mijn leerlingen waren op tijd klaar.''

''De klachten voor het examen scheikunde gaan hard'', zegt Annelotte Lutterman. ''Vooral online wordt er veel geklaagd. Scholieren vonden vooral de lange teksten vervelend, het examen was te moeilijk en het was meer begrijpend lezen dan echt rekenwerk.''

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 20 mei 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Ik vraag me af hoe er over het pilot examen scheikunde wordt gedacht. Ik lees er verder helemaal niks over namenlijk en ik vond het toch behoorlijk moeilijk...

7 jaar geleden