LAKS zoekt nieuwe bestuursleden

LAKS zoekt nieuwe bestuursleden

Door Lisa

Het einde van het schooljaar is nog niet eens in zicht, maar het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is nu al op zoek naar nieuwe bestuursleden voor het volgende schooljaar. Concreet houdt dit toffe bijbaantje in dat je op de koffie gaat bij de staatssecretaris, vergadert in hartje Amsterdam en opkomt voor de belangen van je medescholieren. Iets voor jou?

Vanaf juni maakt het huidige bestuur plaats voor een reeks nieuwe bestuursleden. 

Binnen het bestuur is het LAKS op zoek naar een voorzitter, secretaris, penningmeester en enkele algemene bestuursleden. Aangeven welke functie je graag zou vervullen mag, maar is geen must.

Als lid van het bestuur heb je een aantal functietaken. Zo is de voorzitter media-woordvoerder en lobbyt hij in de politiek. De secretaris houdt onder andere contact binnen het bestuur.

Eigen portefeuille

Yasmine Teszler (17), secretaris bij het LAKS: "In het begin van het bestuursjaar krijgt iedereen een aantal portefeuilles. Dat zijn bestuurstaken waar je je het hele jaar mee bezighoudt." Als je bijvoorbeeld het vmbo als portefeuille hebt, ga je aan de slag met het verbeteren van het vmbo-onderwijs, organiseer je een vmbo-panel en ben je bezig met andere dingen die met het vmbo te maken hebben. 

Maar wat moet je allemaal in je mars hebben om gekozen te worden? "Het is sowieso erg belangrijk dat je een passie hebt voor onderwijs en de leerlingenparticipatie", vertelt Yasmine. "Omdat je veel samen in een bestuur zit, is het essentieel dat je goed kan samenwerken. Je bent immers bestuurslid en geen bestuurder".

Stem laten horen

Het hebben van een mening is ook belangrijk. "We praten veel over wat er gebeurt in het onderwijs, zoals met te grote klassen en de 1040-urennorm. En het is belangrijk om onze stem te laten horen", vult ze aan. 

Wekelijks heb je een vergadering op het kantoor in hartje Amsterdam, waar je vergadert over actuele onderwerpen, bestuurszaken en de portefeuilles. Natuurlijk blijft het niet bij vergaderen, maar ga je ook op de koffie bij de staatssecretaris om plannen te bespreken en hou je contact met andere Kamerleden om het onderwijs te verbeteren.

Droombijbaantje

Werken bij het LAKS is een droombijbaantje en daardoor zul je weinig tijd meer hebben voor bijvoorbeeld vakkenvullen. Buiten de vergaderingen om heb je namelijk vaak afspraken met politici of andere mensen die wat met onderwijs te maken hebben. Maar dat is het, volgens Yasmine, allemaal waard. "Het leukste van werken bij het LAKS is dat je zoveel invloed hebt, terwijl je nog maar een scholier bent. Het is altijd leuk om te zien dat mensen zo geïnteresseerd in je zijn en er naar je geluisterd wordt."

Tot 3 februari heb je de tijd om de meest fantastische sollicitatiebrief inclusief het vereiste aanmeldformulier te mailen naar soco@laks.nl. Leeftijd maakt niet uit. Als je maar scholier bent. De vacature vind je hier.

Gepubliceerd op 15 januari 2014

REACTIES

G.

G.

Het is dus gewoon een westerse kliek, en vertegenwoordiging van andere gebieden is er gewoon niet

11 jaar geleden

A.

A.

Nee hoor, hartstikke leuk met vooral mensen van heel Nederland, dit jaar een brabo en zeelander in het bestuur, vorig jaar zelfs een fries en een limbo. maar inderdaad wel in het westen het kantoor, das ook wel makkelijk, als je veel in Utrecht en Den Haag moet zijn :)

11 jaar geleden

L.

L.

@Groninger: Iedereen maakt evenveel kans om dit baantje te bemachtigen. Het is niet zo dat je wordt afgewezen, omdat je in het zuiden van Nederland woont. Ook vertelde Yasmine me dat soms ook mogelijk is om dingen vanuit huis te doen. Nu kun je niet tijdens elke vergadering wegblijven, maar het is wel fijn dat ze, wanneer je ver weg woont, je de mogelijkheid bieden op om die manier toch werkzaam te zijn bij het LAKS. Daarnaast is het zo dat er in het huidige bestuur mensen zitten uit verschillende delen van Nederland. Zo komt er een bestuurslid uit Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. En dat kan per jaar verschillen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.