'Laat scholieren met misdadigers schrijven'

'Laat scholieren met misdadigers schrijven'

Door Oscar

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar weet jij, als scholier, niet veel beter hoe het onderwijs beter kan?' Die vraag stelden wij en onze collega's van 7Days dit jaar aan jullie. We publiceren alle school-verbeter-plannen van scholieren en bieden deze in het voorjaar aan de minister van Onderwijs aan. Hoort ze eens vanuit de schoolbanken hoe ze haar werk moet doen. Hieronder het schoolplan van onze blogger Oscar.

Vorige maand schreef ik een artikel over mijn ervaringen met de stichting Inside/Outside. Die geeft je de mogelijkheid om te corresponderen met zware misdadigers in Amerikaanse gevangenissen.

Scholieren schrijven misdadigers

In mijn netwerk waren de reacties op mijn artikel enorm enthousiast. Veel mensen schreven zich in bij de stichting, anderen hadden naar eigen zeggen een bredere horizon overgehouden aan het stuk. Nu mijn idee: we voeren dergelijke correspondentie in bij middelbare scholen.

Waarom dit nuttig is? Welnu: tot vorig jaar zat ik zelf nog op de middelbare school. En voor het vak Engels moesten wij dikwijls een brief schrijven aan onze buurman of fictieve vriend. Met deze opdrachten ging niemand serieus om, en dat was af te zien in de cijfers.

Interessantere opdracht

Dit soort opdrachtjes zijn oninteressant en kunnen op een veel zinnigere manier worden ingevuld. Geen brieven meer aan fictieve personages, voortaan schrijven we brieven aan gedetineerden in Amerika. Ik durf er vergif op in te nemen dat elke puber dit razend spannend en interessant vindt en bereid is om in zo'n geval meer tijd en aandacht in zijn brieven te steken.

Naast het feit dat dit project het schriftelijke aspect van de Engelse taal voor veel scholieren interessant maakt, zal deze actie ook een positief effect hebben op hun mindset. Door het corresponderen leert de scholier dat de gedetineerde meer is dan een moordenaar.

Doodstraf

Wat mij betreft zou dit een uiterst nuttige ontwikkeling zijn. Momenteel vinden 15- en 16-jarigen algauw dat elke moordenaar de doodstraf verdient, zonder dat ze daar ooit écht over nagedacht hebben. In een tijd waarin de jeugd steeds harder wordt en radicalisering een groeiend probleem is, kan dit project een amuserend tegengeluid bieden.

Nu wil de stichting zelf niet meewerken aan een dergelijk project, simpelweg omdat het hier minderjarigen betreft. De stichting gaf daar een aantal specifieke argumenten voor, die ik stuk voor stuk kan weerleggen. Maar als er sprake van onwil is, dan houdt het natuurlijk algauw op. Daarom heb ik steun van onze minister nodig om dit project te verwezenlijken.

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Scholieren.com en Sevendays.nl. De bedenker mag zijn idee uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee!

Gepubliceerd op 22 januari 2016
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.