Kunstbendetalent in de spotlight!

Door Sandra

De landelijke finale van Kunstbende vond afgelopen zaterdag plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. Kunstbende is dé wedstrijd voor waar jongeren hun skills kunnen laten zien in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal of Theater. Ik ging samen met huisfotograaf Lisa op zoek naar vijf toffe talenten om in de spotlight te zetten!

Mauricio & Maaike (16 en 17 jaar, Gelderland) - Dans

Mauricio en Maaike werden tweede bij de finale! Zij hebben eerst samen acht jaar in een groep gedanst en dansten daarna zes jaar in een voor-dansopleiding. Sinds twee jaar dansen ze in een duo, met als voordeel dat ze hetzelfde geschoold zijn. Tijdens de finale voerden ze een prachtig, moderne contemporary uit waar het gevoel van angst werd uitgebeeld. Ik en Lisa kregen er kippenvel van. Beide talentjes willen verder in de dans. "Ik ga naar Codarts", vertelt Mauricio trots. "Ik ga het daar ook proberen, of misschien naar Canada", aldus Maaike. Ze zijn zulke fantastische dansers dat zij -alsof het niets is- even een lift uitvoeren op het grasveld.

Mauricio lift Maaike alsof het niets is. Beeld: Lisa Schipperijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daan Kamerman (18 jaar, Gelderland) - Expo

Toen Daan in een nare periode zat, moest ze haar gevoelens kwijt in fotografie. Zij wilde haar werk exposeren voor haar vrienden, omdat ze zich ergerde aan de geïdealiseerde sociale media. "Ik weet dat we lang niet zo perfect zijn, als we ons daar voor willen doen. De eerste expositie was om te laten zien aan mijn vrienden en -via Kunstbende- mensen die me totaal niet kennen, dat ik me ook zó kan voelen. Dat is gewoon 'okay'", vertelt ze. Haar expositie is bedoeld als een soort tegenbeweging. Dat heeft de jury waarschijnlijk zeker onder de indruk gemaakt, Daan is namelijk eerste geworden. Ze neemt een tussenjaar, maar daarna wil ze graag naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. 

Daan Kamerman voor haar werken. Beeld: Lisa Schipperijn

Shelley Wiersma (16 jaar, Friesland) - Taal

Toen Shelley begon met schrijven van gedichten toen ze twaalf was. Daarna breidde ze deze uit tot korte verhaaltjes. Maar in plaats van om later met haar taaltalent de professionele kant op te gaan, slaat Shelley een andere weg."Taal interesseert mij veel, ik wil daarom graag de onderzoekskant ermee op. Dat kan met de studie Taalwetenschappen in Utrecht en daarna wil ik de neuropsychologie in om te onderzoek te doen naar de functie van taal", vertelt ze met fonkelende lichtjes in haar ogen. Hebben we zojuist gesproken met de nieuwe Dick Swaab

Een fragment uit haar Kunstbende act:

Ze houdt het setje met schotse ruit voor zich uit. Zijn gezicht vertrekt van afschuw en hij kijkt mij beschuldigend aan. ‘Wat goed van je, hier was ik al heel lang naar opzoek,’ zegt mijn moeder, ‘waar heb je dit vandaan?’ Meent ze dit? Was ik opzoek naar het lelijkste lingeriesetje dat er bestaat, vindt ze het nog mooi ook. Arg, wat moet ik met deze vrouw?
Uit: Een winkel zoals deze, Shelley Wiersma. 

Shelley wil later taal onderzoeken. Beeld: Lisa Schipperijn.

FonK (gemiddeld 17 jaar, Friesland) - Muziek

Deze band is niet onbekend met wedstrijden. Al voor de derde keer staan ze in de Kunstbende finale, hebben ze prijzen gewonnen bij de Kleine Prijs van Fryslân én zijn ze doorgestoten naar het landelijke coachingstraject van Popsport. Zes jongens die met toetsen, gitaren, drums, een saxofoon (en voor de gelegenheid nog twee blazers!) de boel laten swingen. Ze beschrijven hun sound als veel muziekstijlen bij elkaar. Maar om het toch een labeltje te geven: indiepop. Alle bandleden zijn na hun middelbare school wel van plan iets "normaals" te studeren, dus niet naar het conservatorium of een andere muziekopleiding. Ze willen nog in de toekomst kijken hoe ze hun band én studie willen combineren. Maar je moet nú naar FonK luisteren, want die zullen nog landelijk doorbreken. 

De jongens van FonK, de nieuwe band die je moet horen. Beeld: Lisa Schipperijn

Wiepke Wolfsbergen (16 jaar, Zuid-Holland) - Fashion

Al vanaf haar vijfde leerde haar vader Wiepke naaien, vanaf haar dertiende ging ze serieuzer met mode aan de slag.  Wiepke's fashion icon is de excentrieke en artistieke Iris Apfel, die naast stijlicoon ook een Amerikaanse zakenvrouw en interieurontwerpster is. Iris' beroemde uitspraak is "More is more and less is bore", wat duidelijk terug te vinden in de collectie van Wiepke. We gaan de winnares Fashion nog terugzien in de mode, want ze wil naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag én staat in 2018 op de Fashion Week Amsterdam!

"De basiskleur van deze outfit is groen," aldus Wiepke Wolfsbergen. Beeld: Lisa Schipperijn

 

 

 

Gepubliceerd op 3 juli 2017
ADVERTENTIE
Ga je binnenkort naar een open dag? Joes en Jorn laten in deze video zien hoe je je daar op voorbereidt. Welke vragen kun je stellen en waar moet je op letten tijdens zo'n dag? Meer info over hoe je het beste een open dag kan bezoeken?

Check Studiekeuze123

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.