Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kun je in één dag een wiskundeknobbel ontwikkelen? 

Kun je in één dag een wiskundeknobbel ontwikkelen? 

In opdracht van Luzac

Voor iedere wiskundetoets raak je enorm in de stress. Je snapt er niets van, je schrift raakt doorweekt van tranen van frustratie en zelfs de uitlegfilmpjes op YouTube helpen niet meer. Wiskunde is één grote nachtmerrie. Hoe kom je hieruit?

Ook eersteklasser Bregje (12) uit Dordrecht had moeite met wiskunde. Daarom volgde ze een wiskundebootcamp bij Luzac. 

Wiskundedrama

Breuken waren de ergste nachtmerrie van Bregje. Ze had moeite met de basiskennis van wiskunde. "Het lukte me gewoon niet en dat is zo frustrerend", zo omschrijft ze het gevoel dat ze krijgt van breuken. Van vrienden hoorde Bregje over de wiskundebootcamp van Luzac. Het leek haar wel wat en ook haar ouders stemden ermee in. 

Midden in de herfstvakantie was het zover: Bregje ging op weg naar Hilversum. "De bootcamp was in een schoolgebouw van Luzac in Hilversum" vertelt ze. "Eerst kregen we een introductie en daarna uitleg in een groepje van ongeveer 5 mensen. Daarna gingen we zelfstandig oefenen met sommen." Het groepje waar Bregje in zat, was gemixt: er waren zowel bovenbouw- als onderbouwleerlingen, best gezellig. 

Knallen

Van 9:00 tot 16:00 uur knallen voor wiskunde, voor veel scholieren klinkt dat waarschijnlijk als een nachtmerrie. Bregje vond het echter meevallen. "Je mocht op je eigen tempo werken en tussendoor ook gewoon even wat te drinken of te eten pakken." Ze had er één dag in de vakantie voor gereserveerd waarop ze keihard aan het werk ging voor wiskunde. "Ik vond het fijn dat het maar één dag is, want ik wilde gewoon dit onderdeel heel goed snappen. Daarna zou ik klaar zijn. Met bijles zou ik veel langer bezig zijn geweest."

Iedereen heeft moeite met wiskunde, dus een vraag stellen is niet gek.

"Doordat het groepje zo klein was, hadden de docenten heel veel aandacht voor je", vertelt Bregje. De docenten kwamen soms zelf langslopen, wat het stellen van vragen heel makkelijk maakte. "Ze konden echt goed uitleggen en waren heel aardig. Omdat iedereen moeite heeft met wiskunde, is het minder eng om een vraag te stellen. Bovendien was de groep ook best leuk, we hebben gewoon gezellig gepraat."

Discolampen en tafeltennis

"Aan het eind van de dag kreeg je geen huiswerk mee, gelukkig. Na deze dag was het gewoon klaar", zegt Bregje. En hard werken moet beloond worden. Om 16:00 uur werden de discolampen aangezet en muziek schalde door de boxen. "Je kon nog even tafeltennissen. Er werd echt een feestje van gemaakt!"

Resultaat

Doordat er heel veel persoonlijke aandacht wordt gegeven, snapt Bregje breuken nu wél goed. Haar basiskennis is goed opgefrist en de breuken zijn zo goed uitgelegd dat ze het nu wel begrijpt. "Nu vind ik wiskunde ook leuker. Als ik het niet snapte en het lukte niet, had ik echt geen zin om het te maken. Nu ik het snap, is het veel minder erg." 

En ook al ging deze bootcamp vooral over breuken, het helpt ook om de andere onderdelen van wiskunde sneller en beter te begrijpen. "Ik heb nog geen nieuwe cijfers teruggekregen, maar ik weet zeker dat de komende toetsen veel beter zullen gaan dan de afgelopen toetsen!"

Is wiskunde voor jou ook een nachtmerrie?

Check via onderstaande knop de wiskundebootcamps van Luzac. Je oefent dan één dag op één onderwerp waar jij veel moeite mee hebt, net zo lang tot je het helemaal snapt. Deelnemers geven de bootcamps een 8,2!

Gepubliceerd op 2 december 2021

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.