Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Kruistocht in de kast van de Onderwijsminister

Kruistocht in de kast van de Onderwijsminister

Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt  leest niet alleen scholieren graag de les, maar leest ook graag boeken. Kinderboeken zelfs.

Wij vroegen haar per mail naar d'r favoriete romans, en kregen uhm, een heel boekwerk als antwoord.

De goedbedoelde leestips van je ouders of docenten blijken vaak geen reet aan. Daarom elke twee weken op Scholieren.com: een aanrader van een Bekende Nederlander of ander aansprekend figuur.

Geloof ons: deze wil je wél lezen.

Beckman en van der Vlugt

Wat is met stip op één uw favoriete boek?

“Ik heb eigenlijk niet één boek dat ik echt het allermooiste vind. Ik houd heel erg van lezen. Van jongs af aan eigenlijk al. Dat komt ook door mijn leraar die ik in de vierde en zesde klas (nu groep zes en acht) van de basisschool heb gehad. Hij heeft mij echt de liefde voor kinderboeken en lezen bijgebracht. Ik heb thuis dan ook een grote kast vol romans, boeken over politiek, filosofie en over reizen.

Maar mijn hart ligt toch het meeste bij kinderboeken. Ruim een derde van de kast bestaat uit jeugdboeken. Thea Beckman, Simone van der Vlugt; prachtige boeken hebben zij geschreven. Een echt favoriet kinderboek van mij is Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman.”

Waar gaat dat boek over?

“Het gaat over de Kinderkruistocht van 1212, een zestienjarige jongen die meedoet met een experiment met een tijdmachine. Hij komt per ongeluk in de dertiende eeuw terecht bij de stad Speyer (Spiers) in Duitsland waar hij zich aansluit bij de Kinderkruistocht, die op dat moment toevallig langstrekt.

Bijzonder aan het verhaal is dat hij als jongen uit de twintigste eeuw heel veel kennis heeft die zo’n achthonderd jaar geleden nog niet beschikbaar was. Denk aan het gebruik van buskruit of de aanpak van een epidemie. Door zijn kennis verwerft hij al snel een belangrijke leiderspositie. Hij helpt de kinderen tijdens de barre, avontuurlijke tocht.”

Piano + geheim

Klinkt leuk, maar wat te makkelijk voor Tweede Fase-scholieren om mee te laten tellen voor de literatuurlijst. Heeft u nog meer tips? 

“Een erg mooie roman vind ik Het Geheim van de schrijfster Anna Enquist. Een prachtig boek over de pianiste Wanda Wiericke die op zoek is naar een geheim, dat ze uiteindelijk ook weet te ontrafelen.

De muziek en de piano zijn alles voor haar. Door middel van haar muziek probeert ze contact te maken met haar vader. Het boek is erg spannend, je weet dat er een geheim is en wilt dan ook verder lezen om erachter te komen wat dat het geheim is.”

Lezen die hap

En tja, Van Bijsterveldt zou geen onderwijsminister zijn als ze ons niet een keer (of tien) extra op het hart zou drukken wat vaker educatief verantwoord te doen en 'ns een boek te lezen. Geen stripboek, maar eentje waar je ook nog echt van leert en zo. Dolenthousiast legt ze uit waarom:

“Lezen is niet alleen erg leuk, het is vooral ongelooflijk belangrijk. Lezen opent je wereld. Dat betekent dat beheersing van taal veel aandacht moet krijgen. Niet voor niets is de ‘basis op orde’ een belangrijk speerpunt in mijn beleid. Taal vormt samen met rekenen echt de ruggengraat van het onderwijs. Als je de taal onvoldoende beheerst, kun je informatie niet goed begrijpen. En kennis van taal begint met lezen." Met andere woorden: van die computer weg en lezen, jij!

Verslagen?

Natuurlijk staan er op scholieren.com boekverslagen van Kruistocht in Spijkerbroek en Het geheim. Van Kruistocht in Spijkerbroek (366 pagina's) zijn hier zestig verslagen te vinden. Een verslag van de film uit 2007 hebben we ook. En de boekverslagen van Het geheim (203 pagina's) vind je hier.

Meer Marja van Bijsterveldt? Laatst was ze ook al te gast in de Scholieren.com chatbox: klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 28 oktober 2011
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.