Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Krant verklapt examenuitslag te vroeg

Krant verklapt examenuitslag te vroeg

Door Joca

Zonder telefoontje al weten dat je geslaagd bent? Het overkwam scholieren in Arnhem. Dagblad De Gelderlander had per ongeluk al lijsten met geslaagden op de site gezet.

Elk jaar plaatst de krant de namen van geslaagden in de krant. Sinds een paar jaar komen die lijsten ook op de site, maar dat gebeurde dit jaar dus te vroeg. "Het is een menselijke fout geweest van de digitale afdeling", laat De Gelderlander weten aan Scholieren.com, "De pagina is daarna zo snel mogelijk offline gehaald." Toch heeft een aantal scholieren de lijstjes met geslaagden nog kunnen zien.

Whatsapp

Tidi Stamatiou kreeg de link naar het geslaagdenregister in een groepsgesprek op Whatsapp. "Ik heb snel uitgezocht of ik bij de geslaagden van mijn school stond. Gelukkig was dat zo!" Niet alleen van Tidi's school waren de geslaagden uitgelekt. "Er stonden scholen uit heel Gelderland op." De lijst was echter nog niet compleet. "De school van mijn broertje stond er nog niet op", vertelt de blije examenkandidaat.

Dat hij op internet kon lezen dat hij geslaagd was, vindt Tidi geen probleem. "Super fijn juist! Het is toch raar dat we tegenwoordig nog steeds moeten wachten op een telefoontje? De technologie is er, dus gooi het maar online." De moeder van Tidi vond het wel een teleurstelling. "Zij had mij graag nog langer zenuwachtig bij de telefoon zien wachten!", zegt hij lachend.

Ook sommige klasgenoten waren minder blij met de gelekte examenuitslag. "Die hadden nog hoop op een diploma, maar ze vonden hun naam niet terug in de lijst. Alle hoop op een telefoontje met goed nieuws was dus weg bij hen."

Klopt het?

De vraag is of de lijsten echt kloppen. Tidi denkt van wel: "De eerste mensen zijn gebeld. Degenen die op de site stonden, hoorden inderdaad dat ze geslaagd waren. De mensen die niet op de lijst stonden, kregen een telefoontje dat ze gezakt waren." Kort nadat hij sprak met Scholieren.com postte ook hij op Facebook een blij bericht: "Yes officieel!! Geslaagd!"

De woordvoerder van De Gelderlander wil niet garanderen dat de uitgelekte lijsten 100 procent kloppen: "Ik weet niet precies hoe het systeem achter die online namenlijsten werkt. Toch mag je er in principe van uitgaan dat iedereen die op de site staat, ook echt geslaagd is."

Later vandaag wordt het geslaagdenregister officieel gelanceerd. "Om 19:00 is iedereen gebeld en is het embargo over. De geslaagden zijn dan voor iedereen te zien", aldus het dagblad.

Gepubliceerd op 12 juni 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.