Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Koekjes bakken op HBO-niveau

Koekjes bakken op HBO-niveau

Waarschijnlijk heb jij afgelopen zondag likkebaardend naar de finale van Heel Holland Bakt gekeken. Misschien heb je zelfs wel gedacht 'meesterbakker, is daar eigenlijk een opleiding voor?' Studenten Voedingsmiddelentechnologie Maureen, Lea, Femke, Natasha en Carolin raakten ook geïnspireerd door de bakhype en bedachten iets revolutionairs op het gebied van koekjes bakken: Not Just Cookies. Een koekjesmix die een tweede leven geeft aan voedingsproducten die je anders weg zou gooien.

Wij belden met geluksvogel Maureen, die haar passie voor bakken kwijt kan in haar opleiding en samen met haar klasgenoten van een schoolproject een heus bedrijf maakte. 

Maureen legt uit: "We moesten een duurzaam en innovatief product ontwerpen. We gingen brainstormen om erachter te komen waar onze interesses lagen. Toen bleek dat we allemaal gek zijn van bakken. Zodoende ontstond het idee voor een duurzame koekjesmix."

Bruine bananen of appelschillen

"Je gooit je bruine bananen of appelschillen gewoon in de koekjesmix. Dat is inderdaad erg simpel, maar tegelijkertijd heel vernieuwend. Raar eigenlijk dat wij als eersten met dit idee kwamen, het is namelijk enorm duurzaam. Met dit product hergebruiken we tarwezemelen die normaliter weggegooid worden, hartstikke zonde: daar zitten megaveel vezels in!" vertelt Maureen.

"We zijn ook bezig met een duurzame verpakking, waarmee mensen de verpakking van de mix kunnen gebruiken om hun koekjes te bewaren." 

Afvalstroom verkleinen

Met deze koekjesmix kunnen consumenten thuis hun afvalstroom verkleinen. "Daar gaat het ons uiteindelijk om. En omdat we geloven in dit idee willen we hier ook mee verder. Zo hebben we bijvoorbeeld al een webshop gelanceerd. Not Just Cookies is echt ons bedrijfje geworden."

Door het drukke studentenbestaan gaan de zaken soms niet zo vlot als Maureen en haar compagnons zouden willen. "Wij hebben bijvoorbeeld weinig ervaring met het massaal laten produceren van een voedingsproduct. Maar vanuit onze opleiding doen we een hoop informatie op die bruikbaar is voor onze onderneming. Vooral het gedeelte marketing komt nu enorm van pas."

Maureen en haar groepsgenoten zijn super blij dat ze hun passie voor bakken kunnen combineren met hun opleiding. "Het is heel veelzijdig. Je begint te denken vanuit je interesse in bakken, maar je moet voor dit idee ook een hoop zware scheikundige kennis hebben en je sociale kwaliteiten ontwikkelen om in te kunnen spelen op de behoefte van de consument."

Nog even oefenen

En, een deelname aan Heel Holland Bakt, staat dat ook op de planning? "Voor Heel Holland Bakt moeten we nog even oefenen, maar bakken doen we in ieder geval met een hoop plezier. En mochten we niet aan het programma mogen deelnemen als kandidaten, dan hopen we in ieder geval dat onze mix in de toekomst wél mee mag doen." 

Ben jij ook echte 'foodie'? Dan is de opleiding Voedingsmiddelentechnologie misschien iets voor jou. Je leert daar over de kwaliteit en veiligheid van eten én je mag je vernieuwende ideeën over voeding in praktijk brengen. 

Meer weten over andere opleidingen van VHL?

Samen met Hogeschool Van Hall Larenstein maakten we verschillende video's en artikelen over opleidingen zoals Bos- en Natuurbeheer, Land- en Watermanagement en Food Technology.

Gepubliceerd op 24 oktober 2017

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.