Klein maar fijn: mijn groeispurt die maar niet komt

Van een puber wordt verwacht dat hij groeit. Dit is al helemaal het geval in mijn thuisprovincie Friesland, waar de gemiddelde lengte van een man maar liefst 182 centimeter is (en daarmee zijn we meteen het langste volk ter wereld!) Met mijn krappe 1 meter 70 zit ik daar helaas ver onder. Gelukkig heb ik met de jaren geleerd hier het voordeel van in te zien.

Regelmatig confronteren mijn familie en vrienden mij (soms onbewust) met mijn bescheiden lengte. Zo zegt mijn oma al vijf jaar achter elkaar dat die groeispurt dit jaar echt gaat komen! Maar nee, hoe hard ik mijn best ook doe, er komt hooguit een millimeter per jaar bij en zo ben ik al vijf jaar de kleinste van de klas. Een ding weet ik ondertussen wel zeker: die groeispurt, die komt écht niet meer en dus zal ik het hiermee moeten doen.

Nadelen

Veel langere mensen kijken al gauw neer (haha) op kleinere personen. De algemene opvatting is dat klein zijn onhandig en onaantrekkelijk is en het is daarom niet echt iets wat je wilt.

En inderdaad, klein zijn heeft een aantal nadelen. Een van de belangrijkste hiervan is dat je dingen minder goed kunt zien, omdat je niet over de massa heen kunt kijken. Naar de bioscoop, sightseeing in een mooie stad of met anderen naar een festival of concert gaan is allemaal lastiger voor een klein persoon als ik. Daarnaast is het zeker niet altijd leuk als ik in de supermarkt iemand anders moet vragen iets van uit bovenste schap te pakken.

Voordelen…?

Maar 'ieder nadeel heb zijn voordeel' en dat geldt ook voor klein zijn. Oké, de hoge schappen zijn een beetje een probleem, maar de goedkoopste artikelen liggen meestal onderaan. Gelukkig zijn dat precies de producten waar een arme scholier als ik meestal naar op zoek is. Daarnaast heb ik nooit last van te weinig beenruimte. Lange auto- en vliegreizen zijn voor mij, in tegenstelling tot voor mijn lange medemens, wél comfortabel. Met gestrekte beentjes geniet ik elke seconde van de beenruimte die mij gegund is.

En niet te vergeten: kleine mensen kunnen gemakkelijk zorgen dat ze niet te veel opvallen. Terwijl je lange mensen overal zo tussenuit pikt, doe ik rustig mijn eigen ding zonder dat al te veel mensen erop letten. En ik doe veel domme dingen, zoals het vrouwentoilet inlopen, de deur richting de verkeerde kant opendoen en mezelf lelijk stoten. Omdat ze me zelfs bijna dagelijks overkomen, ben ik wel blij dat ze door mijn lengte (hopelijk) wat minder opvallen.

Oplossingen

Ik heb mezelf daarom maar aangeleerd om te focussen op deze voordelen en in oplossingen te denken. Zo ga ik bijvoorbeeld op een kratje staan als ik ergens niet bij kan of zit ik tijdens een festival op de schouders van een van mijn lange vrienden. Dat maakt het leven voor een dwerg als ik veel draaglijker.

De plagerijen laat ik inmiddels rustig over me heen komen en ik laat mensen zelfs met alle liefde op mijn schouders leunen. Eigenlijk vind ik ze soms wel een beetje zielig, want ze hebben geen idee wat ze missen hier beneden.

Gepubliceerd op 9 januari 2020
ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Lisanne

Lisanne

het is heel goed dat je hier zo open over praat

1 jaar geleden