Klachtenrecord voor havo-examen geschiedenis
Het havo-eindexamen geschiedenis heeft een klachtenrecord bereikt: er is nog nooit zoveel geklaagd over een havo-examen. In totaal is er meer dan 17.000 keer geklaagd.
Ruim 36.000 havisten maakten het examen. Veel scholieren klaagden dat er te veel werd gevraagd over de kenmerkende aspecten van tijdvakken in de geschiedenis, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van wetenschappelijk denken in de tijd van de oude Romeinen en Grieken.
Ter vergelijking: in 2015 klaagden ongeveer 5.900 havisten over het examen geschiedenis. Een jaar eerder lag dat aantal iets onder de 5.000.
Vraag 12
De klachten gaan grotendeels over vraag 12, zo vertelt klachtencoördinator Loran Hempenius. "In het antwoordmodel stond dat je een kenmerkend aspect moest noemen, maar dat werd in de vraag niet duidelijk gezegd." Verder kwamen er "ontzettend veel" klachten binnen over de lengte van het examen.
Woensdag spraken we al een aantal leerlingen en docenten over het examen. Zij vertelden dat er veel te veel kenmerkende aspecten in het examen zouden zitten. “Die kenmerkende aspecten zijn echt lastig en dat vinden meer mensen”, vertelt examenkandidaat Simone de Canne. Geschiedenisdocent Milo Brinkkemper vindt dat er - net als vorig jaar - een te grote rol voor de aspecten is weggelegd. “Ik vind dat echt zonde”, vertelt hij. “Vorig jaar stoorde ik me daar al aan en dat is dit jaar niet anders.”
Ander klachtenrecord
Het vorige klachtenrecord op havo-niveau was bij het examen economie in 2014. Dat jaar kwamen er 14.000 klachten binnen.
Eerder deze week werd er al een klachtenrecord behaald door het vwo-examen Nederlands. Het totaal aantal klachten stond toen op 22.264. Zoveel is er nog nooit eerder inhoudelijk geklaagd over een examen.
1 seconde geleden
E.
E.
Het havo examen geschiedenis was heel lastig en intensief. Hierdoor duurde het lang om een vraag te beantwoorden en dit zorgde ervoor dat er veel te kort tijd was om alle vragen te beantwoorden
8 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom er dit jaar meer wordt geklaagd dan voorgaande jaren. Het examen was ongeveer even lang, er waren maar 3 vragen waarin kenmerkende aspecten naar voren kwamen (dat is niet veel) en er werd maar weinig in de stof ingegaan. Zelfs de Tweede Wereldoorlog kreeg maar weinig aandacht. Zelf heb ik er wel de volle 3 uur voor nodig gehad. Naar mijn mening was er niet zoveel mis met dit examen, dus ik behoor tot de andere 50% die niet heeft geklaagd.
8 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
edit: op de stof ingegaan, niet in de stof ingegaan
8 jaar geleden
J.
J.
Helaas weer een (te?) makkelijk examen geschiedenis.. 3e op rij... N-term zou niet hoger dan 0.6 a 0.7 moeten liggen.
P.s: over de aspecten? Te moeilijk!? Te lang!?? - leerlingen hebben 2 VOLLE jaren om ze te leren.. 48 aspecten.. Dat is ongeveer zo'n 2 weken PER aspect
8 jaar geleden
Antwoorden