Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Kersttip: verbeter de wereld

Kersttip: verbeter de wereld

Door Daniëlle

Het Glazen Huis staat miljoenen binnen te harken en we zingen massaal over vrede op aarde: kerst is bij uitstek de tijd van het jaar voor liefdadigheid. Iedereen wil de wereld wel beter maken, maar slechts weinigen doen het daadwerkelijk. Eigenlijk is dat ontzettend stom. Je kunt namelijk heel makkelijk iets voor een ander doen. Met de volgende tips kun je meteen vanuit je luie stoel beginnen (en je kunt je bankrekening ervoor met rust laten!).

#1. Open een nieuw tabblad 

Als je op het internet surft is het onvermijdelijk dat je regelmatig een nieuw tabblad opent. Loze ruimte die je meteen weer verlaat, bijvoorbeeld om naar Scholieren.com te gaan. Die ruimte kan veel nuttiger besteed worden, dachten ze bij Tab For a Cause. Bijvoorbeeld om geld op te halen voor het goede doel.

Tab For a Cause werkt doodeenvoudig. Je downloadt de extensie, maakt een account en kunt meteen beginnen. Elke keer dat je een nieuw tabblad opent, krijg je de pagina van Tab For a Cause te zien met een aantal advertenties. Eén tabblad levert een tiende tot een derde dollarcent op voor een goed doel, dat je zelf kunt kiezen. Dat klinkt natuurlijk als heel weinig, maar doordat je best vaak een tabblad opent tikt het uiteindelijk best lekker aan. Al met al is er op deze manier al bijna een ton opgehaald.

#2. Hersencellen voor jou en rijst voor hen 

Rijst is het belangrijkste voedingsmiddel voor het grootste deel van de wereldbevolking. Maar er zijn veel mensen die niet aan genoeg kunnen komen. Freerice.org is een initiatief van de World Food Programme: een organisatie die honger probeert op te lossen.

Gratis rijst geven, hoe tof is dat? Maar daar moet je natuurlijk wel iets voor doen. Op de site kun je quizvragen beantwoorden over onder andere Engels, aardrijkskunde, beroemde schilderijen en wiskunde. Voor ieder goed antwoord krijg je tien rijstkorrels voor de WFP. Deze worden betaald uit de advertenties op de site (schakel je eventuele AdBlock dus voor deze website even uit).

Tien korrels rijst zet natuurlijk weinig zoden aan de dijk, maar de 100 miljard korrels die tot nu toe verzameld zijn natuurlijk wel. En je schoolcijfers worden er ook nog beter van!

#3. Wees een luisterend oor

Mensen in de derde wereld helpen is natuurlijk fantastisch, maar ook in onze westerse samenleving kunnen sommige mensen wel wat zonneschijn in hun leven gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die om wat voor reden een luisterend oor nodig hebben, maar die in hun omgeving niet kunnen vinden. Deze mensen kunnen naar BlahTherapy gaan. Op deze website kunnen ze chatten met een anonieme vreemdeling die hun verhaal aanhoort. Jij bijvoorbeeld.

BlahTherapy kan soms wat ongure types aantrekken. Gelukkig bestaat daar een disconnect-knop voor. Soms moet je daardoor even wachten tot je iemand kunt helpen. Maar dat doet niet af aan het goede doel dat de website in principe heeft.

#4. Schrijf een brief 

Post krijgen: het is toch alsof er een cadeautje op de deurmat valt, mits de brief niet afkomstig is van mensen die geld van je willen natuurlijk. Een geweldige manier dus om mensen die zich eenzaam voelen op te vrolijken.

Maar hoe pak je dat nou aan? Je kunt natuurlijk kaartjes gaan sturen naar willekeurige mensen in het telefoonboek, zoals blogger Mette al eens suggereerde. Een andere optie is om brieven op openbare plaatsen achter te laten. Er zijn ook organisaties die mensen die kaarten of brieven willen schrijven, koppelen aan mensen die zich eenzaam voelen. In Nederland kan dat via stichting Postvriend. En wil je je Engels oefenen? Dan kun je via Love For The Elderly online brieven schrijven aan eenzame ouderen over de hele wereld.

Er zijn ontelbaar veel manieren om de wereld een beetje mooier te maken. Dus wat doe je hier nog? Hup, ga eens wat liefde verspreiden! 

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2014? Wat zijn de vijf beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Jaaroverzicht.

Gepubliceerd op 23 december 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Waar vindt je die app voor die tabbladen? Ik kan hem niet vinden in de app store.

7 jaar geleden

Chris

Chris

Ha Rosa, je kunt de app downloaden via de website van Tab for a Cause: http://www.tabforacause.org/ Succes en fijne kerstdagen!

7 jaar geleden