Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Kb'ers en bb'ers wachten vandaag examenuitslag af

De vwo'ers, vmbo'gt'ers en havisten weten al een tijdje dat ze geslaagd of gezakt zijn, maar de bb'ers en kb'ers horen hun examenuitslag vandaag pas. Veel ouders en scholieren zijn teleurgesteld dat zij hebben moeten wachten, maar daar is een reden voor.

Normaal gesproken hoort iedereen die regulier examen doet op dezelfde dag de uitslag, maar dit jaar niet. De Rijksoverheid legt het op haar website uit.

Digitale examens

Zo valt er te lezen: 'Vanwege corona mogen leerlingen hun examens dit jaar spreiden over twee tijdvakken. Hierdoor is er minder tijd om de examens te normeren, ofwel te bepalen bij hoeveel punten je een voldoende hebt. Dit gebeurt door speciale normeringsexperts. Zij kunnen niet in korte tijd in één keer álle examens normeren.'

'Zij moeten beginnen met de papieren examens, omdat de leerlingen die deze examens doen moeten weten of ze vakken moeten herkansen. Voor de digitale examens bepalen scholen zelf wanneer de herkansingen zijn en is er dus meer tijd.' Bb'ers en kb'ers maken digitale eindexamens en horen het daarom een weekje later.

'Kan niet anders'

Onderwijsminister Dennis Wiersma baalt hier ook flink van: "Maar jammer genoeg kan het niet anders. Ik ga ervan uit dat volgend jaar de uitslagdatum weer voor iedereen op dezelfde dag zal zijn. En dit jaar gaan we er samen voor zorgen dat 15 juni óók een feestdag wordt."

Tot dat ene telefoontje - of mailtje, op sommige scholen - is het dus nog even afwachten. Dilara Karaman laat via Instagram weten "zoooo zenuwachtig" te zijn, maar: "Heb wel het gevoel dat ik het ga halen." Silke Muller heeft al sinds 9 juni last van zenuwen, want "iedereen in je omgeving hoort het dan en jij niet." Iris Verhagen meldt ook "best wel" nerveus te zijn.

Regels, regels, regels

Vanwege de pandemie komt overigens niet alleen de uitslag later, maar zijn er ook meerdere manieren waarop je kunt slagen. Daar lees je in dit blog alles over. En deze tool laat zien of je bent geslaagd of gezakt, wel handig met die 5,5-regel. Via het LAKS kun je ook nog rustig nalezen hoe slagen werkt als je kb doet of als je bb doet. Maar voor nu: alles komt goed. Wij duimen voor jullie.

Lees ook
'Helaas ben je op dit moment gezakt...' | Eindexamenjournaal 2022 #11

Gepubliceerd op 15 juni 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}