Kandidaat-raadslid Erinn (17): "Ook lantaarnpalen zijn politiek"

Door Jasper

"Een jaar geleden wist ik niet dat dit kon", vertelt de zeventienjarige Erinn Vroom. Ze staat nu op de tweede plek van de kandidatenlijst voor D66 bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in de Drentse gemeente De Wolden. Bij de vorige verkiezingen in deze gemeente haalde D66 bijna twee zetels, dus de kans is groot dat Erinn verkozen wordt. Mocht dat gebeuren, dan mag ze echter nog niet meteen de raad in. Hoe dat zit en waarom ze de politiek in wil, legt ze aan ons uit.

Erinns interesse voor politiek is geboren bij de landelijke verkiezingen vorig jaar. "Die hele aanloop met debatten en alle aandacht vond ik erg leuk om te volgen. D66 trok mij aan, omdat men daar hetzelfde belangrijk vindt als ik. Ik deelde toen vaak D66-berichten op sociale media, waarmee ik opviel voor een lokale medewerker in De Wolden. Op die manier ben ik betrokken bij de partij."

Passie

Tijdens het gesprek met Erinn valt op dat ze erg enthousiast is; handgebaren en stemverheffingen gebruikt ze veel, bijvoorbeeld als aan haar wordt gevraagd waarom iemand op haar moet stemmen. "Allereerst gaat het om de partij, die echt voor onderwijs gaat. Zelf ben ik ambitieus en serieus ingesteld, met een drive voor mensenrechten. Ik wil strijden voor gelijkheid. Daar hoort bij dat iedereen in dit land een kans krijgt."

Wat opvallend is, is dat Erinn nog niet meteen in de raad mag zitten als ze genoeg stemmen heeft. "Ik ben nu zeventien en mag wel verkiesbaar zijn, maar zal uiteindelijk niet in de raad komen. De situatie is dus ook zo dat er wel op mij gestemd mag worden, maar ik zelf niet mag stemmen. Pas als ik over twee maanden achttien word, mag ik echt de raad in. Als we genoeg stemmen krijgen natuurlijk."

Belang

De komende verkiezingen zijn dus geen landelijke verkiezingen, maar voor de gemeentes. Het gaat misschien niet over groot geld, maar dat maakt het niet onbelangrijk. "In de landelijke politiek worden lijnen uitgezet en de gemeente bepaalt de uitwerking. Lokaal zorgt er bijvoorbeeld voor dat die lantaarnpalen langs die donkere bosweg komen. Daar gaan ze in Den Haag niet over. Dit gaat veel meer over wat je echt om je heen ziet. Ook lantaarnpalen zijn politiek. Vaak hebben mensen het idee dat politiek heel afstandelijk is."

In de inleiding werd het al even aangestipt: tot vorig jaar wist Erinn helemaal niet dat ze zelf nu al in de politiek betrokken kon worden. "Dat dat zo is vind ik veelzeggend, want andere jongeren weten het dan waarschijnlijk ook niet. Het is belangrijk de politiek onder de aandacht te brengen via de sociale media. Jongeren in de politiek zijn nodig, want die zitten nog niet vastgeroest in denkwijzes. Wij zijn veel vrijer!"

In gesprek

Zodra mensen weten dat je voor een partij bent, word je daar ook op aangesproken. "Als ik bijvoorbeeld een avond met vrienden van mijn vriend ben, gaat het wel los. Zelf begin ik er niet snel over, maar als anderen mij uitdagen wat over politiek te zeggen, zijn ze niet snel van me af. Vaak kom je er dan niet uit en dat is ook wel zinloos. Dan is iedereen wel opgefokt."

Zoals iedere politicus zal Erinn ook de straat op gaan en campagne voeren. "Dat heb ik nog nooit gedaan, maar het lijkt me echt leuk op die manier met mensen in gesprek te gaan. In eerste instantie wil ik mensen overtuigen te gaan stemmen, de juiste partij volgt wel. Hopelijk kom ik dan in de raad, als ik achttien ben."

Gepubliceerd op 7 februari 2018
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.