Jongeren vinden steeds makkelijker vakantiebaantje

Jongeren vinden steeds makkelijker vakantiebaantje

Door Lisa

Het vinden van een vakantiebaantje is steeds makkelijker. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van FNV Jong. Maar liefst 40 procent van de jongeren heeft dit jaar moeiteloos een vakantiebaan kunnen vinden. Dat is twee keer zoveel als in 2013. Reden voor de stijging is dat het steeds beter gaat met de economie. 

De vermindering van de economische crisis maakt het ook gelijk makkelijker voor jongeren om te onderhandelen over het salaris: 4 procent van de jongeren heeft dit jaar met succes loonsverhoging gekregen door erom te vragen. Volgens Robbert Coenmans, voorzitter van FNV Jong (pdf), is dat een goede vooruitgang. "Het is goed om te zien dat jongeren opkomen voor hun eigen belangen en dat dat in veel gevallen ook nog goed uitpakt", zegt hij tegen Scholieren.com.

Biertjes serveren of werken in een magazijn

In de zomer slijt 24,9 procent van de jongeren hun dagen als werknemer in de detailhandel, zoals werken in een (kleding)winkel of goederen sorteren in een magazijn. Ook populair is het serveren van hapjes en drankjes: zo'n 24,8 procent is daar deze vakantie veel te vinden. Deze baantjes zijn relatief makkelijk te vinden, zegt Coenmans. "In de zomer zijn vooral horecabaantjes in trek, omdat de terrassen dan volstromen. Ook kun je bijvoorbeeld het werk overnemen van een serveerster die op vakantie gaat." Daarnaast blijkt het begeleiden van ouderen of schoonmaken in het bejaardenhuis ook erg hip te zijn: dertien procent gaat daar aan de slag. 

Ook Malou Ensink (18) werkt de komende maanden in de zorg. "Mijn taak bestaat vooral uit het helpen bij de dagbesteding van eenzame ouderen. Gedurende de dag bespreken we het nieuws uit de krant, drinken we koffie en spelen we spelletjes. Het is vooral bedoeld om ouderen sociaal wat meer aansluiting te bieden." De 18-jarige is net geslaagd voor haar vwo-diploma en heeft gekozen voor een vakantiebaantje om wat extra geld voor haar zomervakantie te verdienen. 

Technische baantjes leveren meer op

Wil je echt voor het grote geld gaan? Dan kun je, ondanks de populariteit van serveer- en winkelbaantjes, toch echt het beste aan de slag gaan bij een schildersbedrijf of fietsenmaker. "In deze technische sector verdien je gemiddeld de meeste euro's per uur, namelijk €11,06", vertelt de FNV Jong-voorzitter. Voor koeien melken en stallen schoonmaken krijg je een wat kariger loon. Hier moet je rekenen op gemiddeld €4,25 per uur. 

Toch zijn er ook jongeren die liever vanuit hun luie (televisie)stoel geld verdienen. De 17-jarige Thijs Koene controleert deze zomermaanden of de autoraces en voetbalwedstrijden die uitgezonden worden op Fox Sports en Sport 1 op tijd beginnen en eindigen. "Als wedstrijden uitlopen, moet ik ervoor zorgen dat er een venster tevoorschijn komt, zodat mensen alsnog de wedstrijd kunnen zien", legt Thijs uit. Volgens de 17-jarige controleur is het een makkelijke en snelle manier om veel geld te verdienen. "Daarnaast is het natuurlijk ook erg leuk!"

Gepubliceerd op 8 juli 2014
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Daar is helemaal niets van waar. Ik ben al 3 maanden aan het zoeken, maar ja dat zal wel weer liggen aan dat ik in een verschrikkelijk dorp woon (en omgeving). FML

8 jaar geleden

J.

J.

hoi ik heet jasmine vis en ik wil graag een baantje
maar ik kan er geen vinden want ik ben 11jaar
stuur een sms als je er een voor me hebt

8 jaar geleden

R.

R.

hoi jasmine ik persoonlijk denk dat je iets wat jong ben voor een officiƫle bijbaantje. Je zou wel folders kunnen rond brengen, sleutel hangers maken+verkopen of zelfs loombandjes.

Als je de leeftijd van 12 hebt bereikt zou ik als ik jou was verder zoeken naar een bijbaantje

8 jaar geleden