Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Jongeren ongemotiveerd? Dacht het niet

Jongeren ongemotiveerd? Dacht het niet

Door Anne

De kranten stonden er de afgelopen week vol mee. 'Jongeren ongemotiveerd',  'Nederlandse scholieren verveeld in de les'. Samen met deze uitspraken kwamen ook de conclusies. 'De jeugd is gewoon lui', 'ze moeten eens leren wat werken is'.

Tja, makkelijk praten, zeker als je niet meer in de schoolbanken zit. Er moest in ieder geval wat veranderen. Want help, straks wordt ons kikkerlandje nog omver gewandeld door Aziatische wonderkindjes die wel 24/7 willen leren!

Maar hé, wat nou als ik zeg dat jongeren helemaal niet zo ongemotiveerd zijn als wordt beweerd? Dat die zogeheten zesjescultuur echt niet zo erg is als we denken? Misschien moeten we eens stoppen met school als enige maatstaf nemen wat betreft de instelling van jongeren. Want school is al lang niet meer het enige wat onze toekomstdroom zal helpen vervullen.

Garantie tot succes

Een opleiding en een studie zijn namelijk geen garantie tot succes meer. Hard werken voor school levert relatief weinig op: voor een vervolgopleiding wordt er meestal niet naar je cijfers gekeken en voor een baan zijn je prestaties op school ook niet doorslaggevend. Wat wél het verschil kan maken, zijn de dingen die je ernaast doet. Stages. Netwerken. Als jij kan laten zien dat je al wat ervaring hebt in wat je wil doen, heb je een voorsprong. 

Het probleem? Die ervaring leer je niet op school. Tuurlijk moet je de basics van economie kennen voordat je zelf een aandeel kan kopen, of een bedrijfje op kan zetten. Zonder goed Engels wordt het moeilijk je internationaal op de markt te zetten. Maar om je echt te onderscheiden, is school alleen niet genoeg. En dat weten jongeren. Dus bepalen ze hun prioriteiten. Ja, ik wil mijn diploma halen, maar als het niet cum laude is, dan is dat maar zo.

Andere kwaliteiten

En weet je? Eigenlijk vind ik deze verandering niet zo erg. Jongeren worden hierdoor juist veel meer gestimuleerd om te kijken naar wat ze écht leuk vinden. En dat is meer dan alleen het standaard vakkenpakket op school. Door iets minder tijd te besteden aan woordjes stampen, blijft er tijd over voor andere dingen.

Ik had er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om niet bij Scholieren.com te solliciteren, zodat alle tijd die overbleef aan school besteed kon worden. Maar had ik daar daadwerkelijk meer aan gehad? Ik denk het niet. Mis ik nu een deel van mijn educatieve ontwikkeling door het schrijven van dit stukje? Integendeel. Ik werk hard voor school, maar zo ontwikkel ik ook kwaliteiten die onmogelijk uit een lesboekje te halen zijn.

Misschien zou het onderwijs hier nog meer op in moeten springen. Oud-blogger Justine schreef in haar afscheidscolumn al: maak het onderwijs persoonlijker en geef mensen de ruimte hun eigen talenten de ontwikkelen. Dan komen scholieren misschien ook weer gemotiveerder naar school. Zijn we meteen af van die zesjescultuur waar we allemaal zo bang voor zijn.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Anne aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 25 april 2014

REACTIES

S.

S.

Daar merk ik toch niet veel van. Op mijn school zijn er weinig mensen die iets extra's doen, zoals netwerken en stages.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.