Jongen (12) wint rechtszaak van vader om coronaprik

Jongen (12) wint rechtszaak van vader om coronaprik

Een twaalfjarige jongen uit Groningen wil graag gevaccineerd worden tegen het coronavirus zodat hij zijn doodzieke oma kan bezoeken, maar zijn vader is hier fel tegen. Daarop is de jongen naar de rechter gestapt, die hem gelijk heeft gegeven. Dat schrijft het ANP vandaag.

Wanneer je onder de zestien jaar bent, moet je met ouders bespreken of je je laat vaccineren. De Rijksoverheid zegt hierover: "Kom je er echt niet uit samen? Dan mag je uiteindelijk zelf beslissen of je je laat vaccineren." De Groninger wilde wél, kreeg alsnog geen toestemming en spande een zaak aan.

Jongen voelt zich niet gehoord

In de zaak zijn de woorden van de Rijksoverheid nogmaals bevestigd, hoewel de kinderrechter de angst van de vader wel begrijpt. De vader is bang dat zijn zoon last krijgt van zeldzame bijwerkingen, zoals een ontsteking aan zijn hartzakje of zijn hartspier. Dat kan gebeuren, maar die zaken zijn goed behandelbaar en leiden vrijwel altijd tot een goed herstel. Andere risico's waar de vader op lange termijn voor vreest, zijn niet op wetenschappelijke feiten gebaseerd, aldus de rechter.

De ouders van de jongen zijn gescheiden en kunnen niet goed met elkaar over weg als het gaat om de kinderen. De moeder vindt het goed dat haar zoon een prik gaat halen, maar de vader wil er niet over praten, ook niet met zijn zoon. Hij is ook tegen testen. Omdat de twaalfjarige het daardoor niet kon bespreken, vroeg hij zelf de rechter om een uitspraak. Die merkt op dat de jongen "zich niet gehoord lijkt te voelen".

Op naar oma

De jongen "is bang dat hij mogelijk zijn oma zal besmetten en hij is ervan overtuigd dat als zij wordt besmet dit voor haar direct levensbedreigend zal zijn", aldus de rechtbank. Zij lijdt aan uitgezaaide longkanker en zit in de laatste fase van haar leven. Daarnaast wil de jongen ook zelf het virus niet krijgen.

Tot slot is besloten dat de vader niet in beroep mag gaan tegen deze uitspraak. Prik ze!

Lees ook
Deze coronamaatregelen gelden voor komend schooljaar

Gepubliceerd op 23 september 2021