Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Jonge ondernemers: een eigen sieradenlijn

Jonge ondernemers: een eigen sieradenlijn

Door Anouk

Sommige jongeren beginnen vroeg met een bedrijfje naast school, anderen houden er zelfs meerdere bedrijven op na. Chanou (19) runt naast haar YouTube-kanaal Chanou's life ook nog de sieradenwebshop Shikku Shikku.

Nieuw: een tweede editie van de jonge ondernemersreeks op Scholieren.com. Over jongeren die hun eigen bedrijfje runnen en daarmee een aardig zakcentje bijverdienen. En bovendien de coolste en interessantste dingen meemaken.

Chanou is er als YouTuber bij vanaf het eerste begin. “Als YouTuber begon ik al op mijn twaalfde. YouTube bestond toen nog helemaal niet zo lang en er heerste nog een heel ander soort sfeertje.” Geld verdienen binnen YouTube was toen nog helemaal niet aan de orde. “Ik begon echt om die community, ik wilde eigenlijk gewoon nieuwe mensen ontmoeten, dus besloot ik maar video's te gaan maken. Mijn kanaal nu is ook heel anders dan het kanaal waar ik ooit mee begon. Ik ben veranderd en YouTube is dat zeker ook. Dat het zo is gegroeid en dat ik er nu wel geld mee kan verdienen is puur toeval eigenlijk.”

Advertenties

Inmiddels verdient Chanou dus wel een aardig zakcentje met YouTube. “Ik verdien vooral mijn geld met de advertenties die je voor en naast mijn video's ziet. Er zijn ook veel YouTubers die gesponsorde video's doen, maar daar ben ik niet zo van. Kijkers tolereren dat niet namelijk, die willen niet misleid worden. Ze willen jou als oprecht persoon zien. Dus door gesponsorde video's verlies je ook weer kijkers. Het heft elkaar dus eigenlijk op, daarom doe ik ze niet.”

Dat Chanou niet met YouTube is begonnen voor het geld, maakt dat ze hier anders in staat. “Ik ben begonnen met YouTube omdat ik het gewoon superleuk vind om filmpjes te maken. Ik vlog alles in het Engels en vind het supercool dat ik op die manier de wereld een stukje van Nederland kan laten zien. Zelf vind ik dat namelijk ook altijd heel tof om bijvoorbeeld een vlog uit Japan te kijken.”

Eigen sieraden

Op een gegeven moment besloot Chanou naast haar YouTubekanaal met een ander groot project te beginnen: ze begon met de webshop Shikku Shikku, waar ze zelfgemaakte sieraden verkoopt. “Ik zag op Etsy, een website voor de verkoop van zelfgemaakte spulletjes, vaak hele dure sieraden met Swarowski-kristallen voorbij komen. Dat kan ik ook, dacht ik, maar dan goedkoper. Met een investering van mijn oma heb ik toen materialen gekocht en ben ik, eerst via Etsy en nu dus via mijn eigen site, voor mezelf begonnen. Nu maak ik armbandjes, sleutelhangers en chokers, die je gewoon online kunt bestellen.”

Ondernemen als passie

Dat ze nooit in loondienst zou gaan heeft Chanou altijd al geweten. “Ik heb mezelf nooit voor een baas zien werken eigenlijk, ik wist altijd al dat ik ooit voor mezelf zou beginnen. Het is ook niet dat ik onderneem, omdat dat toevallig aansluit bij m'n passie. Dat ondernemen is juist echt mijn passie, maar de administratie is dat niet. Dat vind ik altijd zoveel gedoe, haha.” Toch zegt Chanou dat je wel goed je research moet doen. “Er zijn als ondernemer heel veel regeltjes waar je je aan moet houden, dus als je voor jezelf wilt beginnen is het heel belangrijk dat je uitzoekt hoe dat allemaal precies ziet. Weet waar je aan begint, dan gaat het een stuk minder snel fout. Wees ook niet bang om hulp te vragen. Ondernemen is heel veel werk en dat hoef je echt niet allemaal alleen te doen.”

Gepubliceerd op 7 december 2016
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.